Επικαιρότητα

Αντιδράσεις για τις επιλογές στους Βιολογικούς μικρών οικισμών

Off

Περιορισμένες έως ανύπαρκτες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων από τους μικρούς καλλικρατικούς δήμους στην κατεύθυνση της κατασκευής δικτύων αποχέτευσης, σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων.

Η φόρμουλα που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, προφανώς και με την πολιτική κάλυψη των συναρμόδιων υπουργείων και με την ανοχή της ευρωπαϊκής επιτροπής ήταν μία άτυπη «ενοποίηση» μικρών οικισμών, ώστε να καλύπτεται το πληθυσμιακό κριτήριο των 2000 κατοίκων και να χρηματοδοτούνται κατασκευές δικτύων αποχέτευσης.

Αυτό υλοποιήθηκε σε ένα βαθμό και στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δήμο Νικ. Σκουφά.

Από την άλλη όμως υπήρξαν και αντιδράσεις αλλά και αιχμές για μεροληπτική και μονόπλευρη αντιμετώπιση παρόμοιων αιτημάτων, με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχ. Πλιάκο να τονίζει με νόημα πως «δε γίνεται κάποιοι να είναι περισσότερο ίσοι από τους ίσους».

Ο δήμος Ζίτσας επιχείρησε όπως ανέφερε να υποβάλλει για χρηματοδότηση μία πρόταση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης για τους οικισμούς του Αγ. Ιωάννη, της Βουνοπλαγιάς και στα Αμπελάκια και μία δεύτερη για το Ροδοτόπι, την Άνω και Κάτω Λαψίστα.

Όμως απείχε από το ελάχιστο πληθυσμιακό κριτήριο των 2000 κατοίκων και ως εκ τούτου η πρόταση δεν προχώρησε.

Μιλώντας στο ITV ο κ. Πλιάκος απηύθυνε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να επανεξετάσουν το θέμα, στο οποίο προτίθεται να επανέλθει και με σχετική επιστολή.

Μία δεύτερη πρόταση από το Δήμο Ζίτσας αφορά την ανάγκη νομοθέτησης μίας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για τον καθορισμό των τελών σύνδεσης και χρήσης των ΔΕΥΑ της χώρας με τους δήμους που εξυπηρετούν.

«Σωστά το υπουργείο χρηματοδοτεί δίκτυα αποχέτευσης και επεκτάσεις βιολογικών καθαρισμών, όμως θα έπρεπε να προχωρήσει στον καθορισμό μίας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής».

Τέλος, επανέφερε την πρόταση του δήμου για την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου βιολογικού καθαρισμού στα όρια της ΒΙΠΕ.

«Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι ο βιολογικός της ΔΕΥΑΙ δεν επαρκεί και πως σε λίγα χρόνια ένας δεύτερος βιολογικός θα είναι επιτακτική ανάγκη. Οικισμοί σε απόσταση 100 μέτρων από το βιολογικό καθαρισμό δεν γίνεται να έχουν μόνο τη μυρωδιά και όχι τη χρήση του», κατέληξε ο κ. Πλιάκος.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου