Χωρίς κατηγορία

Εκρηκτικό σκηνικό στην κτηνοτροφία

Off

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική πρωτογενής παραγωγή και κυρίως η κτηνοτροφία, καθώς εκκρεμούν ζητήματα μείζονος σημασίας, η αντιμετώπιση των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κλάδου τα επόμενα χρόνια.
Οι ατυχείς παρεμβάσεις σε μία σειρά θεμάτων τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα σε μία ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, που βρέθηκαν τη φετινή χρονιά στη δύσκολη θέση να μη γνωρίζουν με ποιον τρόπο και εάν τελικά θα εισπράξουν την ενιαία ή την εξισωτική αποζημίωση.
Επίσης όμως το θέμα των βοσκοτόπων βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις επαφές των ελληνικών αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα που προκάλεσαν το θέμα της μη επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με επιμέρους ζητήματα όπως ο καταρροϊκός πυρετός, ή η ευλογιά που έχει αφανίσει τα κοπάδια στον Έβρο δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, που θέτει σε πλήρη αμφιβολία την προοπτική  για όσους θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Οι βοσκότοποι
Στον αντίποδα, μάλλον δύσκολα μπορεί να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι για τους οποίους ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες όπως αυτή που διοργάνωσε η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων χθες στα Γιάννινα, δεν συναντούν την ανταπόκριση του κτηνοτροφικού κόσμου. 
Μία από τις πιθανές ερμηνείες προσπάθησε να δώσει ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, λέγοντας πως υπάρχει μια διαχρονική νοοτροπία από τους πολίτες που περιμένουν από τις υπηρεσίες και από τους τρίτους να λύσουν τα προβλήματά τους.
Ο κ. Καχριμάνης τόσο στις δηλώσεις που έκανε όσο και στην τοποθέτησή του στην ημερίδα τόνισε πως ο χρόνος πλέον δεν είναι πολύς για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, όμως αυτό πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει μέλλον για την κτηνοτροφία. 
“Το θέμα των βοσκοτόπων είναι αυτό που καίει και από το οποίο εξαρτώνται όλα τα υπόλοιπα. Το μεγάλο θέμα επίσης δεν είναι ο καταρροϊκός πυρετός, αλλά η ευλογιά και θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των βοσκοτόπων και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος”, σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν προκύπτει μείωση της ποσότητας του παραγόμενου γάλακτος σε ετήσια βάση στην Ήπειρο, ο περιφερειάρχης τόνισε πως επισήμως δεν προκύπτει από κάπου αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οργανωμένη κτηνοτροφία δεν μπορεί να γίνει από κτηνοτρόφους που έχουν 20-30 ζώα και αρμέγουν ακόμη και σήμερα με τα χέρια…

Διαχειριστική μελέτη 
στο Δήμο Ζίτσας
Την απόφαση του Δήμου Ζίτσας να προχωρήσουν άμεσα οι διαχειριστικές μελέτες για τα βοσκοτόπια, ανακοίνωσε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Λιακός. Το βασικό πρόβλημα βέβαια έχει να κάνει με την ανάληψη του κόστους για τις διαχειριστικές μελέτες με τον κ. Πλιάκο πάντως να τονίζει πως θα απευθυνθεί στην ΠΕΔ, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες. 
«Ακόμη όμως και αυτό να μη γίνει, υποχρεούμαστε και θα το κάνουμε, να συντάξουμε τις μελέτες αυτές με δικά μας έξοδα γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και γιατί από το 2015 και μετά εάν δεν έχουμε προχωρήσει στα βασικά, θα χάσουμε και αυτά που θεωρούμε αυτονόητα». 
Ακόμη ο κ. Πλιάκος έθεσε στη διάθεση φορέων που ενδιαφέρονται, όπως η Γαλακτοκομική Σχολή, κτιριακές υποδομές του Δήμου Ζίτσας, προκειμένου να αξιοποιηθούν είτε σε ενημερωτικό – θεωρητικό επίπεδο είτε και σε πρακτική άσκηση για όσους ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή.

Ζητούν άμεσες απαντήσεις
Στην ημερίδα που ακολούθησε εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στα κυριότερα προβλήματα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννη Δεκόλη να επισημαίνει πως η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αφανισμού εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την ελληνική πολιτεία. 
Ζήτησε να δοθούν το συντομότερο απαντήσεις για τα ανοιχτά θέματα, όπως είναι η επιλεξιμότητα των βοσκότοπων, η διατήρηση των σπάνιων οφειλών και οι επιδοτήσεις. Ακολούθησαν τοποθετήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα από υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Ιωαννίνων για τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και για τη διαδικασία των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου