Πολιτισμός

«Η Ήπειρος του ασημιού» στην Κόνιτσα

Off

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 106η Επέτειο Απελευθέρωσης της Κόνιτσας,  ο Δήμος Κόνιτσας και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων (Συλλογή Φώτη Ραπακούση) συνδιοργανώνουν από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου στη ΛΑΦ Κόνιτσας έκθεση με τίτλο «Η Ήπειρος του ασημιού». 

Η ασημουργική τέχνη, που στους νεότερους χρόνους κορυφώθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, αποτέλεσε μία από τις χαρακτηριστικότερες χειροτεχνίες του Ηπειρωτικού χώρου. 

Τα εργαστήρια των Ιωαννίνων και των Καλαρρυτών ήσαν από τα πλέον γνωστά, καθώς ανέδειξαν σπουδαίους τεχνίτες του ασημιού, τα έργα των οποίων κοσμούν σήμερα εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία και ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Με βάση τις έως τώρα έρευνες, αντίστοιχα εργαστήρια αναπτύχθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Σημείο αναφοράς αποτελεί το χωριό Πάδες στην κοιλάδα του Αώου ποταμού, καθότι στο συγκεκριμένο οικισμό η αργυροτεχνία ασκήθηκε, ανελλιπώς, για περισσότερο από έναν αιώνα (αρχές 19ου – τέλη δεκ. 1930). Στους αργυροχόους των Πάδων της Κόνιτσας αφιερώνεται η παρούσα έκθεση. 

Θυμίζουμε ότι στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κόνιτσας την Κυριακή που περιλαμβάνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης, θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

– Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 

19:00 Επετειακό μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές»  Επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Κόνιτσας 

Συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ΣΣ

– Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 

07:30 Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

09:40 Άφιξη επισήμων 

10:15 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου 

10:15 Δοξολογία

10:40 Μετάβαση στο Δημαρχείο 

11:00 Χαιρετισμός του Δημάρχου Κόνιτσας Ανδρέα Ζ. Παπασπύρου 

11:05 Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον Μιχάλη Χρ. Παντούλα, φιλόλογο– ερευνητή με θέμα «Σύγχρονες μορφές εφαρμοσμένου πατριωτισμού» 11:45 Μετάβαση στη θέση “ Άη – Γιάννης” 

-Επιμνημόσυνη Δέηση 

-Αποκαλυπτήρια προτομής του μακαριστού Επισκόπου Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου 

-Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο

-Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος 

12:45 Εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Η Ήπειρος του ασημιού» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας, με έργα από τις συλλογές του Φώτη Ραπακούση.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου