Ήπειρος

Ένας… προβλεπόμενος τραυματισμός

Off

Μάντεις κακών, δυστυχώς όμως αυτονόητων και αναμενόμενων γεγονότων, έγιναν όλοι εκείνοι που υποστήριζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την απομάκρυνση των τριών μικρών αρκούδων, που επισκέπτονταν καθημερινά τον οικισμό του Μετσόβου.
Πολλοί μπορεί να θεώρησαν ότι τα τρία χαριτωμένα αρκουδάκια αποτέλεσαν τη νέα τουριστική ατραξιόν του Μετσόβου, όμως η συμβίωση της άγριας πανίδας με τον άνθρωπο, δεν είναι συμβατή και αυτό αποδείχθηκε με τον σοβαρότατο τραυματισμό του ενός από τα τρία αρκουδάκια.
Οι κάτοικοι και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το μικρό ζώο που βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο χθες από άγνωστη αιτία, σίγουρα όμως όχι από πυροβόλο όπλο, είναι ένα από τα τρία που τους τελευταίους μήνες επισκέπτονται το Μέτσοβο τις βραδινές ώρες αναζητώντας τροφή στους κάδους απορριμμάτων. Το μικρό αρκουδάκι βρέθηκε από κάτοικο του Μετσόβου σοβαρά τραυματισμένο, διατηρώντας όμως τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο δημόσιο Κτηνιατρείο του Μετσόβου όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Το αρκουδάκι δείχνει να πονά αρκετά και να υποφέρει, ωστόσο διατηρεί τις αισθήσεις του και χθες το απόγευμα αναμενόταν να μεταφερθεί από ειδικούς επιστήμονες των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» στο κέντρο που διατηρεί ο Αρκτούρος στο Νυμφαίο, ενώ πιθανότατα θα μεταφερθεί και στο Κτηνιατρείο του Α.Π.Θ. για λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις.
Οι κτηνίατροι που εξέτασαν το ζώο επιβεβαιώνουν ότι φαίνεται να έχει χτυπηθεί αρκετά σοβαρά, ενδεχομένως και από αυτοκίνητο, χωρίς να είναι πάντως και αυτοί σίγουροι για την αιτία και τις συνθήκες του ατυχήματος.
Το βέβαιο είναι ότι πέρασε πολύς χρόνος από την ημέρα που τα τρία αρκουδάκια άρχισαν να κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στον οικισμό, χωρίς να υπάρχει άμεση αντίδραση για την απομάκρυνσή τους.
Πριν από λίγες ημέρες συγκροτήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, η οποία όμως όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος δεν πρόλαβε καν να επέμβει για να απομακρύνει τα αρκουδάκια από τον οικισμό.
Σε ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης, αναφέρεται ότι «η Συντονιστική Επιτροπή που έχει συσταθεί σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων που έχουν καταγραφεί σε κατοικημένες περιοχές και να εξετάσει (μετά και το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού) «την τύχη» των άλλων δύο νεαρών αρκούδων που κινούνται στον οικισμό του Μετσόβου». 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου