Επικαιρότητα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ – Το βάρος θα πέσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση

Off

Συνέντευξη ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και εκ νέου υποψήφιος, κάνει μία στάση από την περιοδεία του σε όλη την Ήπειρο, για να συζητήσουμε για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου με την αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τις προϋποθέσεις για μία αλλαγή σελίδας στο παραγωγικό προφίλ της περιοχής, αλλά και τη σχέση του με τα κόμματα και την κυβέρνηση. 

Γιατί υποψήφιος για μία ακόμα φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. Καχριμάνη; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

 Στην Περιφέρεια Ηπείρου έχω εκλεγεί δύο φορές. Η πρώτη θητεία ήταν μικρότερης διάρκειας και ήταν μεταβατική από την κρατική στην αιρετή Περιφέρεια. Τότε το κύριο βάρος είχε πέσει στην οργάνωση των υπηρεσιών. Ουσιαστικά το κυρίως έργο μας άρχισε στην τρέχουσα θητεία, η οποία είχε επίσης την ατυχία να συμπέσει τα πρώτα της κυρίως χρόνια, με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και τον περιορισμό- μέχρι του σημείου μηδενισμού- των δημόσιων πόρων. Έχουμε σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων, το ΕΣΠΑ επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι νομίζω απόλυτα θεμιτό να θέλω να ολοκληρώσω όλα όσα έχουμε βάλει μπροστά.

 

Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα με την κατάταξη της Ηπείρου στις ευρωπαϊκές περιφέρειες με το χαμηλότερο ΑΕΠ. Με δεδομένο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, πώς μπορεί η Ήπειρος να ξεπεράσει τις ανισότητες;

 

Ναι, η Ήπειρος έχει  χαμηλό ΑΕΠ, που δεν είναι φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας, αλλά έρχεται από πολύ παλιά, από τα χρόνια της υστέρησης λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, για να σταματήσει και η προεκλογική παραπληροφόρηση, πως όλα τα έργα και οι  δράσεις που μπορεί να υλοποιήσει η Περιφέρεια, δεν μπορούν να επηρεάσουν το ΑΕΠ περισσότερο από 12-13%. Το πρόβλημα στην Ήπειρο, είναι πως δεν είχε παραγωγικές δομές που να δημιουργούν θέσεις εργασίας, κάτι που συμβαίνει με περιφέρειες όπως της Στερεάς Ελλάδος, της Αττικής ή ακόμη δεν έχουμε καιρικές συνθήκες ανάλογες π.χ. της Κρήτης που ευνοούν τις αγροτικές καλλιέργειες. 

Εξαιτίας των δυσκολιών πρόσβασης που υπήρχαν, ο τουρισμός στην Ήπειρο δεν είχε τη δυναμική που έπρεπε, την οποία τώρα αποκτά με την ολοκλήρωση της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού. 

Αν θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση και να ξεπεράσουμε τις ανισότητες, πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις. Να προχωρήσουν νέες επενδύσεις, με κίνητρα που πρέπει να δώσει το Κράτος σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, να στηριχθεί και  όχι να αποδυναμώνεται συνεχώς  ο πρωτογενής τομέας με τις ελληνοποιήσεις, τις αθρόες εισαγωγές και με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις. 

 

Στη συμβολή σας στον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ μετά το 2020 στην Ήπειρο, τι θα περιλαμβάνατε; Έχετε κάποιο σχεδιασμό;

 

Έχουμε ιδέες, δεν μπορούμε όμως να πούμε απολύτως τίποτε, πριν η Ε.Ε. δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές. Θεωρώ πάντως πολύ δύσκολο να υπάρχουν εκ νέου έργα υποδομών, που εμείς τα  θέλουμε, ώστε να συμπληρώσουμε υποδομές που χρειάζονται στις περιφερειακές ενότητες. Νομίζω όμως, πως το βάρος θα πέσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, δύο τομείς που ήδη εμείς δουλεύουμε.

 

Έχετε μιλήσει με καλά λόγια για υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, προλογίσατε όμως και την ομιλία στα Γιάννενα του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Πόσο κομματικό χρώμα έχει τελικά η υποψηφιότητά σας;

 

Κοιτάξτε. Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχω δώσει δείγματα γραφής. Στην άσκηση των καθηκόντων μου, δεν επηρεάζομαι από τις πολιτικές μου απόψεις, δεν έχω δεχθεί και ούτε μου έχουν ζητηθεί ποτέ «εξυπηρετήσεις» με κομματικό μανδύα.  

 Εμείς είμαστε μια αυτοδιοικητική παράταξη, με πρόσωπα από διάφορους πολιτικούς χώρους. Από τη στιγμή που ένα μεγάλο κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την πρότασή μας, είναι καλοδεχούμενη. Όπως εξήγησε όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η στήριξη αυτή γίνεται με βάση το έργο που έχουμε επιδείξει τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, όσον αφορά το χαιρετισμό μου, ναι ως Περιφερειάρχης Ηπείρου όταν καλούμαι να προσφωνήσω έναν πολιτικό αρχηγό είμαι υποχρεωμένος να το πράξω. Να σας θυμίσω πως έχω παραβρεθεί και σε ομιλία του κ. Τσίπρα, χωρίς όμως να μου ζητηθεί προσφώνηση.  

Η συνεργασία μου με την εκάστοτε Κυβέρνηση είναι υποχρέωσή μου, γιατί πρέπει  να προωθώ λύσεις προς όφελος των πολιτών. Οφείλω να αναγνωρίσω και το έχω πράξει πολλές φορές- και μέχρι παρεξηγήσεως- τη θετική στάση και συμβολή που είχαν απέναντί μου και απέναντι της Περιφέρειας Ηπείρου για θέματα που αφορούν κοινωνικές ομάδες, υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι… Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ