Αποχρώσεις

Ψάχνουμε ήδη την επόμενη μέρα των εκλογών

Off

Η προκήρυξη εθνικών εκλογών ήταν αναμενόμενη μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. Είχε άλλωστε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ας σημειωθεί όμως ακόμα κι ότι ήδη πριν από το Πάσχα υπήρχε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο των πρόωρων εκλογών το οποίο σε πρώτη φάση σχετιζόταν με τη διαφορά από τη ΝΔ σε δεύτερο επίπεδο όμως είχε να κάνει και με τις εξελίξεις στο Eurogroup και το κλίμα που διαμορφωνόταν για τα κυβερνητικά μέτρα. Αυτήν την εκδοχή την βιώνουμε αυτές τις ημέρες.

 

Το διάστημα πάντως που διανύουμε δεν έχει έντονο προεκλογικό άρωμα. Μοιάζει με μία περίοδο κόπωσης για όλους και μάλλον έτσι θα πάει ως και το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Προς το παρόν, το τοπικό ενδιαφέρον συντηρείται κυρίως με το θρίλερ για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στα Γιάννενα και λιγότερο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

 

Παρ’ όλα αυτά, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα είναι και ανάλογα βουβές. Το βουβό κομμάτι του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει και αυτή τη φορά με τα δικά του κριτήρια, αλλά και πόλωση θα υπάρξει και τα βασικά αφηγήματα θα αναπτυχθούν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Από τη μία η ΝΔ με μία εμφανή άνεση που έχει απλώς να διατυπώσει το τρίπτυχο, μείωση της φορολογίας, δουλειές, ασφάλεια, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ με μία επίσης εμφανή ανησυχία που ψάχνει την ιδέα μίας ανάπτυξης με κοινωνικό πρόθεμα. 

 

Οι ψηφοφόροι θα κάνουν επιλογές. Όπως θα ψαχθούν και με μικρότερα κόμματα, κάποια εκ των οποίων έχουν πιθανότητες να περάσουν το 3%. Αυτό που αναδύεται όμως ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα είναι μία μετάβαση στην επόμενη μέρα. Σαν να θέλουμε να έρθει η 8η Ιουλίου και εκεί να αναπτυχθούν οι βασικές οριοθετήσεις. Μοιάζουν δηλαδή αυτές οι εκλογές σαν το τέλος μιας μακράς περιόδου, που σχηματικά ξεκίνησε το 2014 και τώρα οι περισσότεροι ψάχνουν το επόμενο βήμα. Τουλάχιστον να είναι βήμα και όχι μία ακόμα εκδοχή της γνωστής εδώ και μια δεκαετία στασιμότητας. 

 

Ο αυτονόητος δρόμος

Γιάννενα – Πάτρα και επιστροφή σφαίρα το σαββατοκύριακο για υποχρεώσεις. Και αυθημερόν βγαίνει άνετα. Εδώ πολύς κόσμος πάει κι έρχεται σε μία μέρα στην Αθήνα πια. Λεφτά να έχεις για βενζίνη και διόδια.

 

Για να μην ξαναλέμε πόσο καλός και ασφαλής δρόμος είναι η Ιόνια σε σχέση με όσα ξέραμε, να καταγράψω μία άλλη πια διάσταση. Πλέον δεν μας εντυπωσιάζει ο νέος δρόμος αυτός καθ’  αυτός, αρχίζουμε να συνηθίζουμε. Αυτό που μας κάνει εντύπωση πια είναι ότι μπορούμε να μπορούμε να μπούμε στο δρόμο και να πάμε. Αυτή η αίσθηση ότι μπορούμε να φτάσουμε άνετα στον προορισμό μας.

 

Κι είναι έτσι πια αυτή η συνήθεια, αυτή η αίσθησή μας που είναι σαν ήταν πάντα έτσι, σαν μην υπήρξε τίποτα άλλο στο παρελθόν. Κι όταν κάτι γίνεται αυτονόητο σημαίνει ότι είναι χρήσιμο.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ