Επικαιρότητα

Προέχει η προσαρμογή στις νέες συνθήκες

Off

Πρώτος την πόρτα της εξόδου και των αποφυλακίσεων που είναι βέβαιο, ότι θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, περνά ο Αριστείδης Φλώρος, κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της Energa, που αξιοποίησε το νέο Ποινικό Κώδικα και δικαίωσε όλους εκείνους που επισήμαναν, ότι η ψήφισή του πριν τις εθνικές εκλογές, θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα αντίστοιχων εξελίξεων.

Ο Αριστείδης Φλώρος οποίος εξέτιε ποινή 21 ετών για την υπόθεση της Energa, με σχετική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Πριν την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα σε δηλώσεις της είχε αναφερθεί στην σοβαρή πιθανότητα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και οι ευνοϊκές διατάξεις να αποτελέσουν την απαρχή για αποφυλακίσεις κρατουμένων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις μείζονος σημασίας και ενδιαφέροντος.

«Δεν είναι θέμα δικαίωσης, αλλά είναι μία πραγματική κατάσταση που καλούμαστε πλέον όλοι να αντιμετωπίσουμε, περιμένοντας τις εξελίξεις, όπως και τις αποφάσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, που έχει δεσμευτεί, ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές και τροποποιήσεις του Κώδικα. Προφανώς, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Κώδικα και η αποφυλάκισή του, όπως και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, ίσως όχι αυτές των κατηγορούμενων ή καταδικασθέντων για θέματα τρομοκρατίας, αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη», τόνισε η κα Νάκα, κάνοντας πάντως λόγο για μία περίοδο στην οποία προέχει να προσαρμοστεί το σύνολο του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας.

 

Αλλαγές σοκ στις διαρρήξεις

Η περίπτωση όμως της αποφυλάκισης Φλώρου μοιάζει με παρωνυχίδα μπροστά σε προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα και αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές από την κοινωνία, και οι οποίες διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο κανόνων στο ρόλο και τη λειτουργία των διωκτικών αρχών. Συγκεκριμένα, με το νέο Κώδικα, το αδίκημα της φθοράς ή παραβίασης ξένης ιδιοκτησίας, της απλής διάρρηξης, ουσιαστικά δεν υφίσταται ως αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του θύματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν γίνει μία διάρρηξη σε ένα σπίτι, οι διωκτικές αρχές (Αστυνομία – Εισαγγελέας) δεν ασχολούνται καν, με την κλήση – ενημέρωση από το θύμα, παρά μόνον εάν το θύμα υποβάλλει σε εύλογο χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, μήνυση, χωρίς την καταβολή παραβόλου.

Οι νέες διατάξεις έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς για τις περιπτώσεις διαρρήξεων που έγιναν στο παρελθόν, προκειμένου να συνεχιστεί η αναζήτηση των δραστών ή να συνεχιστεί η διαδικασία της δίωξης, τα θύματα θα πρέπει σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα, να υποβάλλουν μήνυση.

Με τη λογική του νέου Κώδικα, επισημαίνουν έγκυροι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να αποφυλακιστούν εκατοντάδες κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που μένουν προφυλακισμένοι ή έχουν καταδικαστεί, έπειτα από διενεργούμενη αυτεπάγγελτη έρευνα και δίωξη.

«Είναι μία αλλαγή για την οποία θα πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης, ώστε να γνωρίζει, ότι στο εξής δε γίνεται αυτεπάγγελτη έρευνα και δίωξη σε μία διάρρηξη, αλλά μόνον εάν υποβάλλει ο ίδιος μήνυση», ανέφερε η κα Νάκα.

 

«Δεμένα τα χέρια» της ΕΛ.ΑΣ

Ένα ακραίο ίσως, αλλά απόλυτα πιθανό παράδειγμα είναι αυτό που αφορά στη λήψη και ταυτοποίηση αποτυπωμάτων από το χώρο, όπου συντελέστηκε διάρρηξη.

Η ΕΛ.ΑΣ με το νέο Κώδικα δε μπορεί να λάβει αποτυπώματα, χωρίς να έχει προηγηθεί μήνυση του θύματος, ούτε φυσικά να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον, εάν προκύψει μία αυτόφωρη σύλληψη και ακολουθήσει ταυτοποίηση των στοιχείων με περιπτώσεις του παρελθόντος. Εάν δεν έχει υποβληθεί στον προβλεπόμενο χρόνο μήνυση από το θύμα, τότε στοιχεία εγκληματολογικών ερευνών, όπως αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ακόμη κι αν επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή ή την παρουσία του δράστη και σε άλλη περίπτωση…   

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου