Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 03:27
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιουλίου 2019
Επικαιρότητα

ΒΩΒΟΥΣΑ – Ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον Αώο

Off

Με τη συμμετοχή των κατοίκων της Βωβούσας και της γύρω περιοχής από το Μέτσοβο και το Γρεβενίτι ως την Κόνιτσα, το Δίστρατο, το Περιβόλι και την Αβδέλλα πραγματοποιήθηκε, στη Βωβούσα, στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» εκδήλωση με τίτλο «Ένωση των πολιτισμών του νερού για την προστασία του Αώου».

Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Πίνδος Περιβαλλοντική», στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βωβούσας και ήταν αφιερωμένη στην κοινή προσπάθεια Ελληνικών, Αλβανικών και Ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτών και φορέων ενάντια στους σχεδιασμούς εκτροπής η κατασκευής φραγμάτων στον ποταμό Αώο –Vjosa, στην Ελλάδα και Αλβανία.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για την σχέση μας με τη φύση, αγνοώντας την κοινωνία» και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα σε μια διχοτομία, από τη μια η Φύση και από την άλλη ο Άνθρωπος, αλλά  ως ενότητα. Ο άνθρωπος μέσα στην Φύση και η Φύση ως κομμάτι – προέκταση του Ανθρώπου», τόνισε στην ομιλία του ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Νιτσιάκος.

Μέσα από αυτήν την αντίληψη, της πολιτικής οικολογίας, όπως τόνισε, προσέγγισε το θέμα ο κος Νιτσιάκος και  μίλησε για τους διάφορους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν κατά μήκος του ρου του ποταμού Αώου και οι οποίοι προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς ενότητας και «συνομιλίας» του Νερού με τον Άνθρωπο. 

«Μέσα από αυτήν την συνεχή και αδιάλειπτη σχέση Ποταμού και Ανθρώπου, γεννήθηκαν  ο «πολιτισμός της Στάνης» στα αλπικά κτηνοτροφικά λιβάδια , ο «πολιτισμός του Ξύλου» χαμηλότερα στα δασικά χωριά της λεκάνης, καθώς και «ο πολιτισμός της Πέτρας» στα χωριά της Λάκκας του Αώου και στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πως «αν στερηθούμε το ποτάμι, θα στερηθούμε κι όλους αυτούς τους ιδιαίτερους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά μήκος του. Ο ποταμός είναι πολυγλωσσικός και πολυπολιτισμικός και δεν μιλάμε μόνο για κυβικά νερού. Αν στερηθούμε το ποτάμι, θα στερηθούμε όχι μόνο το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα αλλά και την πολιτισμική ποικιλότητα, κι αυτό δεν πρέπει να συμβεί», κατέληξε. 

Τους καλεσμένους καλωσόρισε εκ μέρους της «Πίνδος Περιβαλλοντική» ο Κώστας Τζιόβας ο οποίος αναφέρθηκε στην καμπάνια «SavetheblueheartofEurope», που έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση του ποταμού Αώου (και άλλων σημαντικών ποταμών των Βαλκανίων) από την κατασκευή φραγμάτων και έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο ποταμός Αώος-Vjosa, αποτελεί έναν από τους τελευταίους άγριους ποταμούς της Ευρώπης, που ρέει ελεύθερος στο μεγαλύτερο μέρος του ως τις εκβολές του στην Αδριατική. Οι παρόντες στην εκδήλωση ενημερώθηκαν για την ανάγκη δημιουργίας ενός Διακρατικού Εθνικού Πάρκου Αώου-Vjosa, που θα διασφαλίσει την προστασία του ποταμού από τις πηγές του ως τις εκβολές του στην Αλβανία και θα αποτελεί το πρώτο του είδους του Διακρατικό Εθνικό Πάρκο σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα εστιάζει στην ανάγκη προστασίας και διατήρησης αυτού του μοναδικού ποταμιαίου οικοσυστήματος.

Εκ μέρους της Αλβανικής πλευράς συμμετείχαν ο Διευθυντής Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αλβανίας ZamirDedej επικεφαλής αντιπροσωπείας καθώς και ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, AstritAliae. 

Επίσης το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ο οποίος και χαιρέτησε τόσο την εκδήλωση όσο και την πρωτοβουλία για την προστασία του ποταμού. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου