Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 10:32
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αυγούστου 2019
Επικαιρότητα

Αυξήσεις που θα απορροφηθούν στους λογαριασμούς

Off

Αυξάνεται η χρέωση ανά κιλοβατώρα αλλά δεν αναμένεται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης προς το ΔΣ της ΔΕΗ την ερχόμενη Παρασκευή. θα περιλαμβάνει:

Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.

Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%

Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά.

Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

Για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% αντισταθμίζονται όμως από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. 

Παραμένει η έκπτωση συνέπειας, περιορίζεται όμως στο 5% από 10% που είναι σήμερα. 

Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

 

Το ειδικό τέλος

Αμεσης εφαρμογής θα είναι οι μειώσεις στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μόλις ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο σύστημα εξέτασης οδηγών.

«Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα έκδοσης Υπουργικής Απόφασης με νέες, σημαντικά χαμηλότερες, χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες). Οι μειώσεις αυτές θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2020, η δε επίπτωσή τους θα αντικατοπτριστεί στους λογαριασμούς ρεύματος των πελατών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ήδη από το Σεπτέμβριο», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει:

«Μέσω της ρύθμισης υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση αυτή μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ αποτελεί αντίβαρο στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Έτσι εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει αρνητική επίδραση για τους καταναλωτές».

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ