Ήπειρος

Δυσβάσταχτες οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις

Off

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η πρέπουσα λύση και ότι το Υπουργείο Εργασίας και οι συναρμόδιοι ασφαλιστικοί φορείς θα αποδεχθούν το δίκαιο του αιτήματος, εμφανίστηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας σχετικά με την υποβολή της πρότασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που σχετίζεται με ασφαλιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
Όπως είναι γνωστό από το 2010 από την ψήφιση του σχετικού νόμου οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ανεξάρτητα από το εάν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, υποχρεούνται να ασφαλιστούν και στον ΟΑΕΕ, με τον ασφαλιστικό φορέα μάλιστα να επιβάλλει αναδρομικά τέλη καθυστέρησης.
Οι διατάξεις αυτές έχουν προκαλέσει οξύτατα προβλήματα στα χωριά, κυρίως σε μικρούς οικισμούς αφού επιβάλλουν δυσβάσταχτες και παράλογες επιβαρύνσεις. Με την πρόταση που κατατέθηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη προτείνεται η τροποποίηση του σχετικού άρθρου ώστε η μετάταξη από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ να γίνεται με βάση ένα όριο καθαρών εσόδων, σε πρώτη φάση στις 12.000 ευρώ ετησίως.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σιαράβας χαρακτήρισε απολύτως άδικο το νόμο που ισχύει και εφαρμόζεται από το 2010, τονίζοντας ότι το βασικότερο όλων είναι να ξεκαθαριστεί εάν ο ΟΓΑ είναι ή όχι φορέας της κύριας ασφάλισης. 
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει καμία δραστηριότητα στα χωριά. Θεωρούμε, ότι προσφέρουν κοινωνικό έργο περισσότερο και λιγότερο επαγγελματικό, όσοι διατηρούν και παράδειγμα ανοιχτά τα λιγοστά καφενεία στα χωριά. Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να παρέμβουμε στην Πολιτεία και είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα βρεθεί λύση», τόνισε ο κ. Σιαράβας.

Οι ασφαλισμένοι – ανασφάλιστοι
Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περιελάμβανε και ένα δεύτερο επίπεδο που είναι οι ανασφάλιστοι ουσιαστικά λόγω των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ. Η περιφερειακή αρχή προτείνει να δοθεί λύση για όσους είναι ανασφάλιστοι λόγω των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας ή με τη  χορήγηση βεβαίωσης από την πρόνοια. Ταυτόχρονα όπως σημείωσε ο κ. Σιαράβας προτείνεται η διαγραφή των οφειλόμενων εισφορών για τον κλάδο υγείας, καθώς όπως είπε πρόκειται για μια άδικη πρόβλεψη, αφού ο ασφαλισμένος δεν κάνει χρήση της παροχής.

Νέο παράλογο
Τέλος ο ΟΓΑ… πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την αναστολή της καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους του με το αιτιολογικό ότι εισπράττουν και το εξωϊδρυματικό επίδομα! 
Πολλοί δικαιούχοι του επιδόματος αυτού, που ανήκουν στον ΟΓΑ είδαν στους λογαριασμούς τους να μην πιστώνεται η μηνιαία σύνταξη, καθώς ο Οργανισμός θεωρεί, ότι το επίδομα αυτό ενέχει θέση σύνταξης! «Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για σύνταξη αλλά για επίδομα», τόνισε ο κ. Σιαράβας, καλώντας τον ασφαλιστικό οργανισμό να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ