Τελευταία Νέα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Υπάρχει θέμα Μεταξά στον ΠΑΣ;
Δημιουργείται Κέντρο για τα αγγειακά εγκεφαλικά
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 11:04
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2019
Επικαιρότητα

Πολύ σοβαρές οι παρενέργειες από τα συνθετικά ναρκωτικά

Off

Πολύ σοβαρότερες παρενέργειες από αυτές που είναι γνωστό ότι προκαλεί η χρήση της ινδικής κάνναβης, προκαλεί η χρήση συνθετικών ουσιών, όπως τα συνθετικά κανναβινοειδή, που αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ναρκωτικών ουσιών και στη χώρα.

Μόνο τυχαίος δεν χαρακτηρίζεται άλλωστε ο εντοπισμός ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων υδροπονικών καλλιεργειών κάνναβης, σε ιδιάζουσες συνθήκες κλειστών χώρων, που παράγουν ως τελικό αποτέλεσμα διαφορετικής μορφής ναρκωτικό προϊόν, που ουσιαστικά αποτελεί το αποτέλεσμα μίας χημικής επεξεργασίας.

Στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη χρήση αντίστοιχων ναρκωτικών ουσιών όπως για παράδειγμα το Skunk από χρήστες ηλικίας από 13 ετών κιόλας, είναι συγκλονιστικά, με τον επιστημονικό κόσμο να προειδοποιεί σε διεθνή ιατρικά συνέδρια για τις σοβαρότατες επιπτώσεις στους χρήστες, ειδικά εάν η έναρξη χρήσης έχει ξεκινήσει πριν τα 18 χρόνια.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής αγωγής υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Β. Κούτρας υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση κυκλοφορούν 300 νέες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες και 100 συνθετικές ουσίες κανναβινοειδών.

«Από τη στιγμή που ανακαλύπτονται και πλασάρονται στην αγορά ως υβρίδια κυκλοφορούν νόμιμα, καθώς μέχρι να ανιχνευθούν και να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών του ΟΗΕ και του ΠΟΥ χρειάζεται αρκετός χρόνος», σημείωσε αρχικά.

Το κύριο στοιχείο των υδροπονικών καλλιεργειών, για την παραγωγή φυτικών υβριδίων είναι ότι το τελικό προϊόν είναι από τρεις έως πέντε φορές περισσότερο δραστικό από την ινδική κάνναβη.

Πολυετείς έρευνες σε χώρες όπως η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επιβεβαιώσει τις σοβαρές παρενέργειες της χρήσης αυτών των ουσιών σε επίπεδο πρόκλησης ψυχώσεων μέχρι και τη σχιζοφρένεια, αλλά και επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία του χρήστη.

«Ουσίες όπως το Skunk αποδεδειγμένα πλέον προκύπτει ότι προκαλούν μεγαλύτερες και πιο σοβαρές παρενέργειες και ταυτόχρονα διαθέτουν ως ουσίες λιγότερους προστατευτικούς παράγοντες για τον χρήστη», σημείωσε ο κ. Κούτρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν έχει παίξει ρόλο στην Ελλάδα και στη διάδοση των ουσιών αυτών η δημόσια συζήτηση για την χρήση και τις ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης, ο κ. Κούτρας έκανε λόγο για «νοητικό χάσμα εκείνων που πιστεύουν ότι αφού η κάνναβη χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς ή φαρμακευτικούς σκοπούς, δεν μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου