Εκδηλώσεις

Με επιτυχία η 8η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Off

Επιτυχία σημείωσε η 8η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας η οποία πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Οκτωβρίου στο Αίθριο του νεοκλασσικού  Ζαππείου Μεγάρου.

Η συνεδρίαση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας  και Π.Ο.Π.Σ.Β. Μιχάλη Μαγειρία  και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συλλόγων του εξωτερικού: του κ. Βασίλη Αμπατζή από το Κρούσοβο  του κ. Θανάση Πότση από τα Τίρανα, της κ. Στέλλας Πατσίλη από την Κορυτσά, του κ. Πασχάλη Καραγκούνη από την Γευγελή, του κ. Αρμπέν Λένα από την Κορυτσά και διαβάστηκαν τα τηλεγραφήματα του Προέδρου του Συλλόγου Βλάχων Τορόντο Καναδά και  του Αντιπροέδρου της Αμφικτιονίας κ. Βασιλείου Γκερμότση, από τον Σύλλογο Βλάχων Γερμανίας.

Ο Πρόεδρος της Π.Β.Α. και Π.Ο.Π.Σ.Β. κ. Μαγειρίας  ανέπτυξε την  ομιλία του με θέμα «Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία, το παρόν και το μέλλον στον 21ο αιώνα»  και έδειξε σε οθόνη προβολής εικόνες από τις προηγούμενες 7 Συνδιασκέψεις.

Η κ. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια ιστορικής δημογραφίας, διασποράς και ευεργετισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην ομιλία της με θέμα «Η συμβολή των Βλάχων Ευεργετών στην ανάπτυξη της Ελλάδος» μίλησε για την προσφορά όχι μόνο όλων των Βλάχων ευεργετών στην πατρίδα μας.

Ο κ. Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ. έκανε  ομιλία με θέμα «Το ανήκειν στο Ελληνικό Έθνος και η γλωσσική ιδιαιτερότητα των Βλάχων». Παράλληλα στον χώρο του Ζαππείου λειτουργούσε και τις δύο ημέρες η Έκθεση «Από την ζωή των Βλάχων στα 1900» βασισμένη στο έργο του αείμνηστου Αστέριου Κουκούδη προσφορά του Ιδρύματος Αβέρωφ η οποία εντυπωσίασε όλους.

Η δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης ήταν αφιερωμένη  στα ήθη, έθιμα, χορούς  και  μουσικά ακούσματα των Βλάχων και ιδιαίτερα του Γάμου.

Παρουσιάστηκαν από διάφορες περιοχές νυφιάτικες και γαμπριάτικες φορεσιές, ακούστηκαν τραγούδια του γάμου από χορωδία γυναικών της Αδελφότητας Παναγίας Αθηνών και τα μουσικά συγκροτήματα του Κώστα Μακρή από τις Προσοτάνη Δράμας  και των Αφών Σίττα από την Παναγία Καλαμπάκας και οι γαμπροί και νύφες χόρεψαν τραγούδια του Γάμου από διάφορες περιοχές.

Οι εκδηλώσεις τελείωσαν με γενικό  χορό των χορευτών και του κοινού που τις παρακολούθησε.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ