Επικαιρότητα

Άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και αναστοχασμός

Off

 

Αναγκαιότητα είναι ένας κριτικός αναστοχασμός για τα αίτια που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του Ιουλίου, όχι όμως για να αυτομαστιγωθούν τα στελέχη του κόμματος, αλλά για να εντοπιστούν τα προβλήματα που οδήγησαν στην αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θέση στη διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών που αναφέρεται στο εάν πρέπει και με ποιον τρόπο να γίνει μία ανοιχτή συζήτηση για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ πήρε από τα Γιάννενα ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σε μία περίοδο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις, αλλά στο χώρο της κεντροαριστεράς θεωρείται ο απόλυτος κυρίαρχος, η εσωστρέφεια αντιμετωπίζεται ως ένας υπαρκτός κίνδυνος.

Από την άλλη η προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος και η πολιτική επιλογή για ένα ανοιχτό προσκλητήριο στην κοινωνία σε αυτή τη φάση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, για την προσέλκυση και εγγραφή φίλων και μελών αποτελεί ένα στοίχημα για την ηγεσία και τον Αλ. Τσίπρα.

Προφανώς περισσότερο κοντά στον αρχηγό του κόμματος ο κ. Ξανθός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αποτελεί χρέος απέναντι στο κόμμα και την κοινωνία να γίνει μία σοβαρή, συλλογική συζήτηση για την αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας, τον εντοπισμό των ελλείψεων και τα λάθη που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο Αλ. Τσίπρας είπε το 2012 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει και το 2015 και έπειτα κάναμε το καλύτερο δυνατό σε όλους τους τομείς. Πιθανότατα να υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη συνεργασία και τη διαχείριση με τον υπηρεσιακό μηχανισμό του κράτους που δυσκόλεψε την υλοποίηση των πολιτικών επιλογών. Παράλληλα όμως αναδείχθηκαν και διάφορα πεδία αντιπολιτευτικής ρητορικής, που δημιούργησαν ένα κλίμα τοξικότητας. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν κρητικό αναστοχασμό, όχι για να αυτομαστιγωθούμε αλλά για να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να ενσωματώσουμε νέες πολιτικές στη νέα πρόταση εξουσίας», ανέφερε.

 

Η πολιτική στην Υγεία

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου του κ. Ξανθού αφιερώθηκε σε όλα όσα έγιναν στον τομέα της υγείας την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό να τονίζει πως το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η νίκη στη μάχη επιβίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Ένα σύστημα που στόχευε στην ελεύθερη πρόσβαση και καθολική κάλυψη των πολιτών από τη δημόσια υγεία χωρίς διακρίσεις. Έγινε μία τεράστια τομή στην κοινωνική και την υγειονομική πολιτική της χώρας και μάλιστα σε συνθήκες μνημονίων και λιτότητας», ανέφερε αρχικά.

Η κριτική δε θα μπορούσε να απουσιάσει από τη συνέντευξη τύπου στη νέα κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας με τον κ. Ξανθό πάντως να χρησιμοποιεί μία πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που περιλαμβάνει μία διαφορετική ατζέντα για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος για τα νοσοκομεία.

«Εάν αυτές οι θέσεις εκφράζουν και την κυβέρνηση αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα δεχθεί μία βόμβα στα θεμέλιά της. Είχαμε χρόνια να ακούσουμε μία τόσο επιθετική γραμμή για το ΕΣΥ. Αν έστω το σκέφτονται στο υπουργείο, θα είμαστε απέναντι σε κινηματικό επίπεδο μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στις επισκέψεις που είχε χθες στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, όπου παρατηρούνται λειτουργικές δυσκολίες, αλλά και στη λειτουργία των ΤΟΜΥ, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να υπονομεύσει το θεσμό.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου