Επικαιρότητα

Νέος «οδικός χάρτης» για τον οδοφωτισμό της πόλης

Off

Κατά πλειοψηφία υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο αργά το βράδυ της Τρίτης, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε όλη την έκταση του δήμου, με μία ωστόσο βασική υποσημείωση. Αυτή σχετίζεται με την προσφυγή που έχει ασκήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» επί της απόφασης ακύρωσης του διεθνούς διαγωνισμού, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση από τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και τους εισηγητές αντιδημάρχους κ.κ Βάββα και Αρλέτο αντίστοιχα, εάν η Αποκεντρωμένη κάνει δεκτή την προσφυγή, τότε ο διαγωνισμός θα προχωρήσει μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά όχι μέσω αξιοποίησης των ανταποδοτικών, όπως έχει αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η συζήτηση στη συνεδρίαση της Τρίτης πάντως, με ελάχιστες εξαιρέσεις κινήθηκε σε πολύ πιο ήρεμο και πολιτισμένο επίπεδο από τις προηγούμενες, με τους επικεφαλής και τους εισηγητές να αναλώνονται περισσότερο σε πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος και Φώτης Βάββας αντίστοιχα απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους. 

Από τις απαντήσεις που ξεχώρισαν είναι ότι η μελέτη του δήμου για την κάλυψη όλης της έκτασης με φωτισμό LED θα έχει ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες.

Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από τον μηχανισμό ELENA που αξιοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Από την μελέτη θα προκύψει η πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα είναι είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης. 

Ο δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την μελέτη και την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης ενώ θα παραλάβει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο. 

Ο δήμος τέλος θα υποβάλλει έργα στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ που δεν μπορούν να χρηματοδοτούν από άλλη πηγή. 

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η μέθοδος που προτείνει η δημοτική αρχή διασφαλίζει ένα έργο σε όλη την έκταση χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες. Σημείωσε ότι η υπάρχουσα μελέτη που έχει εκπονηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες θα αξιοποιηθεί στον συνολικό σχεδιασμό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα μόνο επτά δήμοι σε ολόκληρη την χώρα χρησιμοποίησαν ιδιωτικούς πόρους για ανάλογα έργα ενώ άλλοι 60 προχωρούν με ιδιωτικά κεφάλαια.

«Η μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για τους πολίτες και εγγυάται την καλή λειτουργία του έργου σε βάθος χρόνου. Οι πολίτες έχουν μόνο να κερδίσουν από την μείωση τελών που θα προκύψει», υπογράμμισε.

«Πρόκειται για την πλέον συμφέρουσα μέθοδο ενώ η χρησιμοποίηση του μηχανισμού ELENA έχει μηδενικό κόστος για την ωρίμανση του έργου», κατέληξε ο κ. Βάββας. 

 

«Κανένα όφελος 

για τους δημότες»

Εισηγητής της «Ενότητας Πολιτών» ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος 

Θ. Γιωτίτσας, που υπεραμύνθηκε της επιλογής της προηγούμενης δημοτικής αρχής και καταλόγισε ευθύνες στην δημοτική αρχή για την ακύρωση του διαγωνισμού υποστηρίζοντας ότι έγινε χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι δεν θα υπήρχε καμία επιβάρυνση στους πολίτες ούτε για τον δήμο. «Δεν υπήρχε λόγος να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και με την λύση που επιλέγει η δημοτική αρχή θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και δε θα προκύψει κανένα όφελος για τους δημότες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Εναλλακτικές από 

την Τατ. Καλογιάννη

Όπως και σε προηγούμενη συζήτηση έτσι και την Τρίτη, η Τατ. Καλογιάννη διαφώνησε σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο τόσο με την επιλογή της προηγούμενης, όσο και με αυτήν της νυν δημοτικής αρχής για τον τρόπο που επέλεξαν να προχωρήσουν στο συγκεκριμένο έργο.

Σύμφωνα με την κα Καλογιάννη υπάρχουν δύο προοπτικές που συναρτώνται με την απόφαση της ΑΔ επί της προσφυγής. Αν η προσφυγή απορριφθεί, η δημοτική αρχή να αξιοποιήσει 

τον μηχανισμό ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου και την άμεση κινητοποίηση για την υλοποίηση του έργου, με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Αν η προσφυγή γίνει αποδεκτή, τότε η δημοτική αρχή θα πρέπει να υποβάλει άμεσα το έργο των 2.700 φωτιστικών στο Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020», όπως μελετήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το υπόλοιπο έργο να υλοποιηθεί με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Είμαστε θετικοί στην υλοποίηση του έργου με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Επιπροσθέτως, θεωρούμε ότι το μοντέλο ΣΔΙΤ έναντι του μοντέλου Σ.Ε.Α, πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη.  

 

Οι άλλες παρατάξεις

Ο Λαζ. Νάτσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο το οποίο δεν θα είναι αποδοτικό για τους πολίτες. Υποστήριξε, ότι με την λύση που επιλέγει η δημοτική αρχή θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. 

Η Όλυ Τσουμάνη στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα ανέφερε όμως πως με όποιον τρόπο και να εκτελεστεί το έργο δεν θα ωφεληθούν οι πολίτες. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Ο Χρ. Πατσούρας πρότεινε να προχωρήσει το έργο από τις υπηρεσίες του δήμου και με πόρους του δήμου, χαρακτηρίζοντας προβληματική την απόφαση που έλαβε τελικά το δημ. συμβούλιο 

«Η απόφαση είναι προβληματική και η δημοτική αρχή δεν μπορεί να το καλύψει αυτό κάτω από πολιτικολογίες περί “win-win” και μάχη εντυπώσεων για την υποτίθεται ουδέτερη και απολιτίκ της στάση στα δημοτικά.

Η εκχώρηση, ειδικά με τον τρόπο που γίνεται, είναι μια σαφής εξόφληση επιταγών στο πολιτικό σύστημα, που στηρίζει τη δημοτική αρχή, και στην κυβέρνηση», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Αριστερή Παρέμβαση.

 

Οι συμπράττουσες παρατάξεις

Ο Νικ. Γκόντας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η λύση της δημοτικής αρχής δίνει οριστική λύση σε ολόκληρο το δήμο. «Το ζήτημα είναι αν θέλουμε τρία εκατομμύρια χαράτσι στους Γιαννιώτες ή μια λύση ανέξοδη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα και μέσω ανακοίνωσης της παράταξης στην πρώην δημοτική αρχή και προσωπικά στον κ. Μπέγκα.

«Η παράταξή μας στα χρόνια της θητείας της μίλησε με έργα, τα οποία απολαμβάνουν μέχρι σήμερα οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες, Αντί λοιπόν να συγκριθεί μαζί μας με έργα ο κ. Μπέγκας εξακολουθεί να αρκείται σε ασκήσεις παρελθοντολογίας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το μηδενικό έργο. Ούτε ένα έργο, ούτε μια παρέμβαση δεν είδαν οι συμπολίτες επί των ημερών του. Αυτό εκτιμήθηκε δεόντως στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, κάτι που δεν μπορεί να ξεπεράσει ο κ. Μπέγκας και αναλώνεται σε ακατάσχετους βερμπαλισμούς για να καταλήξει στην προσφιλή του φράση “δεν προκάναμε”», αναφέρεται σχετικά.

Ο Άρης Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι είναι σαφή τα πλεονεκτήματα από μία πρόταση που δίνει συνολική λύση σε ολόκληρο το δήμο και δεν έχει κανένα κόστος για τους πολίτες. Υπογράμμισε επιπλέον ότι η αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλο το δήμο αποτελεί μία αξιόπιστη λύση. 

 

Πολιτική κριτική 

από τον Θ. Μπέγκα

Την προσπάθεια δημιουργίας μιας κυρίαρχης άποψης στη λογική να ακυρωθεί η δουλειά της προηγούμενης δημοτικής αρχής τόνισε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. Έκανε λόγο για ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής, λέγοντας, ότι δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη αντιπρόταση με τεχνικά χαρακτηριστικά και χρονοδιαγράμματα παρά μια αόριστη υπόσχεση και μετάθεση των αποφάσεων μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από εξωτερικό συνεργάτη τον οποίον η δημοτική αρχή επιλέγει να συνεργαστεί.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, κάλεσε τους κ.κ. Γκόντα και Μπαρτζώκα να απαντήσουν γιατί με τη στάση του σήμερα αναιρούν τους εαυτούς τους όταν πριν μερικούς μήνες ομοφωνούσαν για τη διενέργεια του διαγωνισμού των 3 εκ. ευρώ.

«Οι πολιτικές εμμονές στη μέθοδο της σύμπραξης με ιδιώτες για μία τόσο μικρή επένδυση, με αναμφίβολα αποτελέσματα αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που ακυρώνει τη δυνατότητα του δήμου να εκτελεί έργα με ιδίους πόρους. Επίσης, ακυρώνει κάθε προσπάθεια να μοχλεύσουμε πόρους από τα δικά μας ταμεία ή από το Περιφερειακό πρόγραμμα «ΉΠΕΙΡΟΣ», χωρίς καμία επιβάρυνση για τους συμπολίτες μας», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

 

Η απάντηση του δημάρχου

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην τοποθέτησή του ανέφερε, ότι η ωραιοποίηση της κατάστασης του παρελθόντος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση του δήμου. «Ειδυλλιακές εικόνες ενός μηχανισμού που δούλευε και ξαφνικά παρέλυσε απέχουν από την πραγματικότητα. Η υλοποίηση του έργου με ιδιωτικούς πόρους ναρκοθετούσε την οικονομική κατάσταση του δήμου και οδηγούσε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος αύξησης των τελών ήταν αυτός που οδήγησε στην λήψη της απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού.

Επανέλαβε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρότι γνώρισε τις αντιρρήσεις της νέας προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στον διαγωνισμό ενώ μπορούσε εξ αρχής να το εντάξει στο ΕΣΠΑ. «Μέσα σε τρεις μήνες θα λογοδοτήσουμε. Θα δούμε πραγματικά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Θα δούμε και πόσες είναι οι λάμπες στον δήμο μας. Θα γίνει πλήρης καταμέτρηση, πλήρης προετοιμασία και θα ξέρουμε ακριβώς που βαδίζουμε», τόνισε ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ