Αποχρώσεις

Αποχρώσεις…

Off

Ψήφος την Κυριακή 
με γνώμονα τη Δευτέρα

 

Επειδή πολλοί νομίζουν ότι οι ψήφοι είναι τυχαίες και οι ιδεολογίες κατασκευές κάπου στον ουρανό, ας θυμηθούμε την απλή πραγματικότητα: Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου έπρεπε να πληρωθούν μια σειρά από φόροι και χαράτσια (ενφια, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρων κλπ). 
Σε αυτά να προσθέσουμε τα κάθε λογής δάνεια (στεγαστικά, κάρτες κλπ) ή τα έξοδα (φροντιστήρια, πετρέλαιο κλπ). Και να μην ξεχνιόμαστε, η εικόνα συμπληρώνεται με ανεργία, χαμηλούς μισθούς κλπ. Ε, αυτό που συμβαίνει μία τετραετία τώρα τουλάχιστον, με την ίδια βασανιστική ένταση, είναι δυνατόν να μη δημιουργεί μία νέα συνείδηση στους Έλληνες; Είναι δυνατόν να κάθονται όλοι αυτοί στο σπίτι τους και να αναρωτιούνται για το "έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη", τι κρύβεται στα συγγράμματα του Λένιν ή ποια είναι η φύση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας; 
Από τη θέση που έχουν (ναι, εκεί στον καναπέ με σβησμένα τα καλοριφέρ οι περισσότεροι, μπροστά στις οθόνες της πολιτισμικής αθλιότητας) έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Θα το μάθουμε όλοι μας την Κυριακή των εκλογών. Κι από τη Δευτέρα, την επομένη, θα δούμε αν η νέα συνείδηση μπορεί να γίνει και κάτι άλλο, καλύτερο από μία ψήφο…

Έκφραση

Με άλλα λόγια, σε αυτές τις εκλογές, δεν κρίνεται το αν είναι ορθές οι γραφές, ούτε αν τα εξαπτέρυγα των μεγάλων ιδεολογιών είναι στη θέση τους. Επίσης δεν κρίνεται η επιβίωση των κομμάτων κι ας έχουν ήδη πληγεί πολλά κόμματα μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια.
Αυτό που κρίνεται είναι το πώς ο πολίτης θα εκφράσει σε ψήφο, σε πολιτική δηλαδή, το βαθύτερο αίσθημά του, την εικόνα που έχει φτιάξει μέσα του για τον κόσμο.

Ο δρόμος

Υπάρχει και κάτι ακόμα όμως, που το ξεχνάμε. Η επιλογή της ψήφου είναι και μία επιλογή γραμμής, ενός δρόμου. Γι’ αυτό και έχει σημασία, και πώς ο πολίτης θα πορευτεί την επόμενη μέρα. Αν συνεχίσει να κάθεται στον καναπέ του περιμένοντας τους μάγους με τα δώρα, σύντομα θα ανακαλύψει ότι δεν υπάρχουν ούτε μάγοι, ούτε δώρα.
Συνειδητή συνεπώς ψήφος αυτή τη φορά, σημαίνει ότι θα λάβεις κάποιος υπόψη τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα. Μάλλον δεν είναι δύσκολο αφού περί του ιδίου ανθρώπου μιλάμε. Καμιά φορά όμως ο χρόνος διχάζει ακόμα και το ίδιο το υποκείμενο.

 

Δεν είναι δαχτυλίδι αρραβώνα η ψήφος

Ακούω πολλούς αυτές τις μέρες όσο πάμε προς τις εκλογές, να αναρωτιούνται τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Αν κερδίσει η ΝΔ θα συνεχιστούν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών; Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει όσα υπόσχεται; Εντάξει, μια αβεβαιότητα είναι λογική, όμως ας μην ξεχνάμε και κάτι πιο βασικό: Δεν τα παντρευόμαστε τα κόμματα. Δεν είναι η ψήφος μας ούτε δαχτυλίδι αρραβώνων, ούτε προικοσύμφωνο. Το βράδυ της Κυριακής θα ακούσουμε τα αποτελέσματα, θα χαρούμε, θα στενοχωρηθούμε και τη Δευτέρα το πρωί θα ξυπνήσουμε και θα πάμε στις δουλειές μας- αν έχουμε δουλειά. Και μπορεί να χρωστάμε παντού, αλλά στα κόμματα δεν χρωστάμε τίποτα.
Και δεν το λέω αυτό από μία απολίτικη πλευρά, δήθεν ακομμάτιστη και τεχνοκρατική σαν κάτι χλιαρούς δημοσιογράφους – οι οποίοι παρενθετικά όσο πιο πολύ λένε ότι είναι «αντικειμενικοί» τόσο πιο χωμένοι μέσα στα παρασκήνια είναι.
Όχι, αυτό που λέω είναι ότι σημασία έχει τι στάση ευθύνης παίρνει ο καθένας μας στη ζωή του. Εκεί κρινόμαστε όλοι. Κι εκεί είναι που βάζεις πλάτη να βοηθήσεις την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την πατρίδα στο τέλος τέλος. 

 

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου