Επικαιρότητα

Μεγάλη η εξάπλωση της άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο

Off

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ψυχιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Κωνσταντίνος Λυκέτσος είναι από το βράδυ της Πέμπτης, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η τελετή αναγόρευσης του κ. Λυκέτσου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τον διακεκριμένο επιστήμονα να αναγορεύεται σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Ο κ. Λυκέτσος είναι πρωτοπόρος στην έρευνα της άνοιας και του Αλτσχάιµερ. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους ειδικούς παγκοσμίως στη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών µε Αλτσχάιµερ και συναφείς άνοιες. Το έργο του στην μεταφραστική επιδημιολογία και την θεραπεία των νευροψυχιατρικών χαρακτηριστικών της άνοιας θεωρείται πρωτοποριακό. 

Στην ομιλία του ο κ. Λυκέτσος παρουσίασε με αριθμητικά – στατιστικά δεδομένα την εξάπλωση της άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας, ότι το 2050, η εκτίμηση με βάση την πορεία εξάπλωσης της νόσου, είναι πως η άνοια θα αφορά άμεσα 130 εκ. συνανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να συνυπολογίζονται οι φροντιστές κάθε ασθενούς.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, το 2050 η αντιμετώπιση της ασθένειας σε παγκόσμια κλίμακα, θα κοστίζει περίπου το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα και οι εκτιμήσεις για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, όπου το 2000 υπήρχαν περίπου 150.000 ασθενείς, ενώ το 2050 ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στις 500.000.

Νωρίτερα, ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης αναφέρθηκε στην τελετή αναγόρευσης και στη σημασία που έχει για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να διαθέτει στην ακαδημαϊκή του κοινότητα παγκοσμίως αναγνωρισμένους επιστήμονες, όπως ο κ. Λυκέτσος.

Ακολούθησε ο έπαινος του τιμώμενου από τον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Θωμά Υφαντή, η ανάγνωση του ψηφίσματος από την πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου και η περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Γεωργίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αποσπάσματα από την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για την ταινία του Ελία Καζάν "America – America". 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ