Επικαιρότητα

Χωρίς αντιπρόταση η Άρτα για τους πρόσφυγες

Off

Σαφείς και διακριτές αποστάσεις από την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων στη συνεδρίασή του την Παρασκευή για την πρόταση δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα, πήρε ο Γ. Στύλιος. 

Σε δηλώσεις του στο ITV, ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ αφού επισήμανε, ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και πως όλες οι προτάσεις τελούν υπό εξέταση και υπό διερεύνηση, επισήμανε την απόλυτη αναγκαιότητα, το θέμα να αντιμετωπιστεί από κοινού με τους τοπικούς φορείς, αλλά παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες και δη η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση οφείλει να προετοιμάζεται. Δήλωσε υπέρμαχος της δίκαιης κατανομής των προσφύγων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με απαραίτητη προϋπόθεση τη διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής και για τους φιλοξενούμενους και για τους κατοίκους. Ο κ. Στύλιος τόνισε, ότι συμφωνεί απόλυτα με την θέση του δήμου Αρταίων, να μην διατεθεί προς αυτόν το σκοπό το ΚΕΝ Άρτας, που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, όμως εξέφρασε σαφείς αιχμές για το γεγονός, ότι στη συνεδρίαση και στην απόφαση του δημ. συμβουλίου δεν κατατέθηκε καμία αντιπρόταση.

«Στα Γιάννενα λειτουργεί μία μεγάλη δομή στον Κατσικά, στην Πρέβεζα επίσης και δεν μπορώ να μην πω, ότι αποτέλεσε πράξη ευθύνης και συνέπειας η απόφαση των τοπικών περιφερειακών και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία των δομών. Δεν ασπάζομαι τη λογική, που λέει, να πάνε στο σπίτι του γείτονα, γιατί στο τέλος θα βρεθούμε προ εκπλήξεως και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Κατώτεροι 

των περιστάσεων

Κατώτερο των περιστάσεων και οχυρωμένο πίσω από μία λογική που δυστυχώς έχει κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες περιπτώσεις και όχι μόνο στην Άρτα, αλλά σε όλη τη χώρα, εμφανίστηκε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αρταίων, που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή για την πρόταση δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων στο χώρο που έχει χωροθετηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο, στον Αμμότοπο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκτός από τις παρατάξεις του δημ. συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων, καθώς επίσης η βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόγκας αντίστοιχα.

Ήταν εμφανές ωστόσο από τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το επιχείρημα του χωροθετημένου εκεί, Επιχειρηματικού Πάρκου, έστω κι αν αυτό βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.

Ωστόσο, η απόφαση που ενέκρινε το Σώμα ήταν η πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία περιλαμβάνει και πλείστες άλλες αναφορές, που επιβεβαιώνουν απλώς, ότι ο πραγματικός στόχος του δήμου Αρταίων είναι να μην τεθεί καν θέμα συζήτησης για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα.

Η απόφαση που εγκρίθηκε αναφέρει, ότι το δημ. συμβούλιο αντιτίθεται στη δημιουργία δομής και στο συγκεκριμένο χώρο, που υποδείχθηκε αρχικά, «όσο και σε άλλους χώρους που υπονομεύουν την επιχειρηματική και αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας», χωρίς όμως να κατονομάζει ποιοι είναι αυτοί οι χώροι.

Επίσης, εκφράζεται η αντίθεση στη δημιουργία φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στα στρατόπεδα της πόλης της Άρτας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ και στο στρατόπεδο Παπακώστα.

Το σημείο όμως, που επιβεβαιώνει την απόλυτα προσχηματική στάση του δήμου Αρταίων, είναι αυτό που περιγράφεται στην επόμενη παράγραφο της απόφασης, όπου σημειώνεται πως «θα πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων/μεταναστών σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, συνεπώς και στην Περιφέρεια Ηπείρου». 

Την ίδια μέρα όμως με τη συνεδρίαση και μάλιστα λίγες ώρες πριν, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου για το προσφυγικό, παρουσιάστηκε, ο αριθμός των 3900 προσφύγων και μεταναστών, που ήδη φιλοξενούνται στα Γιάννενα, τη Φιλιππιάδα και ελάχιστοι σε κάποια ξενοδοχεία στην Πρέβεζα.

Με τον συνολικό πληθυσμό της Ηπείρου να ανέρχεται στις 333.000 περίπου, το ποσοστό 1% των προσφύγων ήδη έχει ξεπεραστεί, αλλά στον δήμο Αρταίων προτιμούν να κάνουν, ότι δεν το γνωρίζουν.

Επίσης όμως, πέρα από τα γενικά ευχολόγια και τις επικλήσεις της αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων δεν υποδεικνύει καμία άλλη θέση, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας.

Αρκείται απλώς σε συστάσεις, υποδείξεις και παραινέσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία, τους τοπικούς βουλευτές, την Περιφέρεια Ηπείρου και το σύνολο των φορέων, να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές και εφικτές λύσεις «…που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόβλημα των μεταναστών – προσφύγων. 

Η Άρτα έχει ανθρωπιά αλλά έχει και δικαιώματα. Ζητάμε από όλους τους συναρμόδιους φορείς και από τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας να αναλάβουν το μέρος ευθύνης που τους αναλογεί. Ως Δήμος Αρταίων θα κάνουμε ότι είναι εφικτό για να προασπίσουμε την ομαλότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων μας. Ζητάμε την συνεργασία και την ομοψυχία όλων, χωρίς ευθυνοφοβία και χωρίς λαϊκισμούς», καταλήγει η απόφαση του δημ. συμβουλίου.

Οι δύο βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Χρ. Γκόγκας που τοποθετήθηκαν, τόνισαν, ότι θα πρέπει πρόσφυγες και μετανάστες να κατανεμηθούν σε δομές φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα, γιατί αυτό επιτάσσει η αλληλεγγύη απέναντί τους, αλλά και λόγοι εθνικής ανάγκης, για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. 

Αντίθετα, απών από τη συνεδρίαση ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ Γ. Στύλιος, η απουσία του οποίου σχολιάστηκε αρνητικά από τους παριστάμενους…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ