Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 05:34
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2020
Επικαιρότητα

Καμία θρησκευτική λειτουργία με κόσμο

Off

Κανένα περιθώριο για εφαρμογή άλλης απόφασης δε δόθηκε στους ιεράρχες από την κυβέρνηση με την απόφαση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας για την αναστολή της Θείας Λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε και ένα πρόωρο τέλος στις αντιδράσεις που ήδη είχαν εκδηλωθεί σε επίπεδο Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αρκετούς ιεράρχες να αντιπροτείνουν την Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή έστω για μία ώρα.

Η απόφαση πάντως δεν προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στο οικοδόμημα της εκκλησίας, που θα χρειαστεί βέβαια να περιμένει μέχρι και το τέλος του μήνα για να διαπιστώσει εάν θα δοθεί παράταση και για πόσο χρονικό διάστημα, αλλά και με ποιες προϋποθέσεις θα επιτραπεί ξανά η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

 

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος τόνισε πως μπορεί η εκκλησία να έχει τους δικούς της λόγους και να μη συμφωνεί με την συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο θα υπακούσει και θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πραγματικότητα με σύνεση και υπομονή.

«Είναι ένα οριζόντιο μέτρο και δεν γίνεται να ανοίξουμε πόλεμο με την κυβέρνηση. Θα υπακούσουμε και θα ενεργήσουμε με σύνεση, όπως κάνει πάντα η εκκλησία, για να προφυλαχθούν οι πιστοί. Το θέμα δεν είναι να μην κολλήσει κάποιος τον ιό, αλλά να μην κολλήσουμε όλοι μαζί γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, τους γιατρούς και νοσηλευτές, που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες. Δεν είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις, γιατί όσοι ζουν με η Θεία Λειτουργία και το μυστικό της Θείας Ευχαριστίας πονούν πολύ όταν δεν γίνεται η λατρεία.

Οι ποιμένες βέβαια, έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν παθαίνουμε κάποιο κακό με τη Θεία Κοινωνία, αλλά σε αυτή την κατάσταση, ας μη κατηγορήσει κανείς κάποιον άλλο», σημείωσε ο κ.κ. Μάξιμος, μιλώντας στο ITV.

 

Εγκύκλιος

Αργά το μεσημέρι ο κ.κ. Μάξιμος κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης και την εγκύκλιο προς τον κλήρο και τους πιστούς της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Σε αυτήν γίνεται αναφορά στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

1. Δεν τελείται καμία ακολουθία έως της 30ης Μαρτίου τρ. έτους με παρουσία κόσμου.

2. Τυχόν προηγιασμένος Άρτος θα καταλυθεί από τον λειτουργό εντός του ιερού βήματος, άνευ άλλης παρουσίας.

3. Οποιαδήποτε προγραμματισμένα Μυστήρια αναβάλλονται.

4. Οι κηδείες θα τελούνται εντός του Ναού σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

5. Τα μνημόσυνα θα τελούνται επί του τάφου με ανάγνωση «τρισαγίου».

6. Οι ιερές Μονές της Επαρχίας μας θα παραμείνουν κλειστές για τους προσκυνητές. 

«Θα σταθούμε όρθιοι σε αυτή τη δοκιμασία, στηρίζοντας τους ανθρώπους στην πίστη, εφαρμόζοντας ό,τι οι επιστήμονες μας λένε για λόγους αγάπης προς τον πλησίον, ώστε όλοι μαζί, σύντομα, να αναπέμψουμε λατρεία δοξολογίας προς τον τρισάγιο Θεό και με υγεία να επανέλθουμε στους ρυθμούς της ζωής μας, με τον εφιάλτη της πανδημίας να αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο Θεός να σας προστατεύει όλους!», καταλήγει στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου