Επικαιρότητα

Στα 387 τα κρούσματα, «κλείσιμο» συνόρων για τους εκτός ΕΕ

Off

Ο απολογισμός της μετάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα χτες, περιλάμβανε ένα νέο θύμα όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπ. Υγείας. Πρόκειται για έναν 67χρονο άνδρα που -όπως τονίστηκε- έπασχε από υπόκειμενα νοσήματα.

Όπως είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας από τα 387 κρούσματα πλέον, 35 επιπλέον από την προηγούμενη ενημέρωση, τα 60 είναι χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 70 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Οι 11 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, 14 άτομα, έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε πως από σήμερα στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να έρθουν στη χώρα πολίτες εκτός Ε.Ε. (με εξαίρεση θέματα επείγουσας εργασίας ή οικογένειας). «Όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα και είναι ξένοι, μπορούν να φύγουν όποτε θέλουν από τη χώρα», τόνισε.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης).

«Αν πειθαρχήσουμε όλοι μαζί και κάθε ένας ξεχωριστά η νόσος δεν θα εξαπλωθεί», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Η Χειρουργική του ΠΓΝΙ

Σε ενημερωτικό δελτίο Τύπου χτες της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που υπογράφεται από «σύσσωμο το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι.» γίνεται αναφορά στις ενέργειες με το περιστατικό λοίμωξης μέλους του ιατρικού προσωπικού που γνωστοποιήθηκε το βράδυ της 13ης Μαρτίου.

Υπήρξε άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμοδίων (Διοίκηση Νοσοκομείου, Γενικός Εφημερεύων, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19) και ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα. 

Σύμφωνα με τα μέτρα αποφασίσθηκε, «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με “έκθεση” υψηλής επικινδυνότητας με την πάσχουσα συνάδελφο, να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό (“καραντίνα”). Το προσωπικό αυτό, στις 16/3/2020 και σήμερα 17/3/2020, υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο για τυχόν λοίμωξη από τον ιό COVID -19 και θα επανέλθει στην εργασία μόνο επί αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων», ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι τα μέτρα προέβλεπαν:

«Από τις 13/3/2020 έως και σήμερα η Κλινική συνεχίζει το έργο της, με το ελάχιστο μη “εκτεθειμένο” ιατρικό προσωπικό, που καταβάλει προσπάθειες στα όρια της σωματικής και πνευματικής αντοχής, επιστρατεύοντας το αίσθημα της αυτοθυσίας, που δεοντολογικά χαρακτηρίζει την πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας.

–  Να πραγματοποιηθεί απολύμανση όλων των χώρων της Κλινικής, η οποία διεκπεραιώθηκε ταχύτατα, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες οδηγίες.

– Οι ασθενείς “ευπαθών ομάδων” να απομονωθούν ανά ένας σε κάθε θάλαμο και οι υπόλοιποι σε αποστάσεις ασφαλείας. Όλοι οι ασθενείς να φορούν μάσκα προσώπου, ενώ παράλληλα να απαγορευθεί το επισκεπτήριο, μέτρα που άμεσα εφαρμόσθηκαν.

– Για ασθενείς για τους οποίους δεν απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία, να δίνεται εξιτήριο, με προϋπόθεση την αυστηρή σύσταση για “καραντίνα” 2 εβδομάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ανάλογη διαδικασία να ακολουθείται και για τους συνοδούς τους.

–  Να πραγματοποιούνται χειρουργεία που αφορούν μόνο σε επείγοντα περιστατικά, που δεν μπορούν να αναβληθούν».

«Θεωρούμε, πως με τα ανωτέρω μέτρα, που ελήφθησαν από την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η προστασία των ασθενών μας. 

ο στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής, με πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της εξελισσόμενης πανδημίας και απόλυτη προσήλωση στο έργο του, κατέβαλε, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρτια αντιμετώπιση των περιστατικών που καλείται να διαχειρισθεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο», τονίζεται ακόμα ενώ τονίζεται πως:

«Παρά τη μεγάλη προσπάθεια “ιχνηλάτησης” δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται “ορφανό”, πράγμα που, για την ώρα, ισχύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των κρουσμάτων», τονίζεται ακόμα.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου