Επικαιρότητα

Άμεση στήριξη στις ανάγκες των νοσοκομείων

Off

Μπορεί η ημερήσια διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου να είχε θέματα προς συζήτηση, υπηρεσιακού κυρίως χαρακτήρα, ωστόσο ήταν ευνόητο, ότι οι εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού θα βρισκόταν στο επίκεντρο αυτής. 

Επρόκειτο μάλιστα για την πρώτη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας με τηλεδιάσκεψη, λόγω των μέτρων πρόληψης κι αποφυγής της διασποράς του ιού. Μία συνεδρίαση στην οποία δεν υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες, αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις και στην πολιτική τοποθέτηση των επικεφαλής απέναντι στην κρίση, αλλά και στο πώς μπορεί η Περιφέρεια να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος, με αναφορά στα τοπικά δρώμενα και την προετοιμασία για τυχόν χειρότερες καταστάσεις.

Ένα ζήτημα αιχμής που προκάλεσε την απάντηση του Αλ. Καχριμάνη ήταν το αίτημα των παρατάξεων Ζάψα και Ριζόπουλου αντίστοιχα για τη δημιουργία ενός Ειδικού Λογαριασμού στον οποίο θα μεταφερθούν χρήματα από κωδικούς μελετών και έργων, που θα πρέπει να μετατεθούν για αργότερα, και να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο μέτωπο της ενίσχυσης των δομών υγείας. 

Η απάντηση του κ. Καχριμάνη ήταν πως δε χρειάζεται να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός, καθώς η Περιφέρεια διαθέτει άμεσα ό,τι ζητούν τα νοσοκομεία.

«Η μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη. Πρώτα αγωνιζόμαστε για το σήμερα και μετά θα κάνουμε σκέψεις για το αύριο», τόνισε αρχικά ο κ. Καχριμάνης.

 

Στήριξη των δομών υγείας

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που υλοποίησε η Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη των δομών δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έμεινε κανένα αίτημα νοσοκομείου που να μην έχει ικανοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Περιφέρεια έχει διαθέσει το ποσό των 700.000 ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε στον εξοπλισμό που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια για την ανάλυση των ύποπτων δειγμάτων για κορωνοϊό,  ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα να δίνονται αυθημερόν απαντήσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ενημέρωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου προμηθεύεται συνεχώς προστατευτικά υλικά- παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αγορά- ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ ο εξοπλισμός των νοσοκομείων σε επιπλέον ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Επίσης αναφέρθηκε στις εκτεταμένες απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν από συνεργεία της Περιφέρειας σε δημόσια κτίρια,  στην τοποθέτηση λυόμενων ή σκηνών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ αυξημένα μέτρα έχουν ληφθεί στις πύλες εισόδου της χώρας, προσθέτοντας ότι με το ποσό των 4.000 ευρώ επιχορηγείται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την παραγωγή τρισδιάστατων μασκών.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα και για την αιμοδοσία που έγινε με τη συνεργασία των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, λέγοντας πως συγκεντρώθηκαν 300 περίπου φιάλες με τις οποίες καλύφθηκαν οι τρέχουσες ανάγκες σε αίμα και σε επόμενο στάδιο οι αιμοδοσίες θα επαναληφθούν.

Ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, τα μέτρα που λαμβάνονται,  τις διαδικασίες ιχνηλάτησης κλπ, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και εντολές του ΕΟΔΥ και των νοσοκομείων.

Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και γενικά στις υπηρεσίες που συμμετέχουν στις προσπάθειες  για την πρόληψη και αντιμετώπιση των υπόπτων κρουσμάτων της πανδημίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων ο περιφερειάρχης επιγραμματικά ανέφερε πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάνουν απευθείας τις δωρεές τους, είτε στα νοσοκομεία, είτε στην κεντρική κυβέρνηση.

Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να γίνουν κλειστές και να ισχύει και για τους φιλοξενούμενους ότι ισχύει για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού

Δεν έχουν γίνει καταγγελίες για παραβάσεις των προληπτικών μέτρων από σούπερ μάρκετ. Η ημερήσια ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία της πανδημίας στην Ήπειρο, γίνεται με λιτό τρόπο και μετά από ειδική άδεια από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει αναλάβει από καιρό πρωτοβουλίες στήριξής τους. Ειδικά για τα αμνοερίφια, μετέφερε στο Σώμα την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προστατευθούν τα ελληνικά αρνιά.

 

Συζήτηση για τις ελλείψεις

Ο Γ. Ζάψας στάθηκε κυρίως στο ζήτημα των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία της Ηπείρου, τονίζοντας πως είναι ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει κεντρικά την κυβέρνηση. Ζήτησε ακόμη την επέκταση των δειγματοληπτικών ελέγχων, κάτι που αποτελεί και αίτημα της ιατρικής κοινότητας, όπως είπε. Ο Σπ. Ριζόπουλος από την πλευρά του επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας του Ειδικού Λογαριασμού γιατί όπως είπε, η δυνατότητα παρέμβασης της Περιφέρειας στις δομές υγείας της περιοχής και στην αντιμετώπιση των κινδύνων του κορωνοϊού θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, ενώ αντίθετα σήμερα τόνισε, η Περιφέρεια παραμένει απλός θεατής.

Ακόμη, ο κ. Ριζόπουλος εισηγήθηκε σε περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχες να διαθέσουν από μία αντιμισθία για τους επόμενους δύο μήνες. Ο Δημ. Δημητρίου επέμεινε από τη δική του πλευρά στην απόλυτη ανάγκη  να στηριχθεί η οικονομία και η επιχειρηματικότητα με ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό.

Ο Γ. Πρέντζας στάθηκε στις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στη δραματική μείωση της προσέλευσης ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, λόγω φόβου από τον κορωνοϊό.

Στις δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και στο χώρο της εργασίας στάθηκαν τέλος και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων κ.κ Ζήκος, Νουτσόπουλος και Αναγνώστου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου