Επικαιρότητα

Προβληματισμός για την επαναλειτουργία στο νοσοκομεία

Off

Για μία προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα, η οποία όμως θα γίνει με τεράστιες δυσκολίες, μεγάλους κινδύνους και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς, κάνει λόγο το ΠΑΜΕ Υγείας, με αφορμή το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Τετάρτη, για την σταδιακή επαναλειτουργία υπηρεσιών του τομέα υγείας στα δημόσιας νοσοκομεία.

Εκτίμηση του ΠΑΜΕ Υγείας είναι ότι η κυβέρνηση κρύβει από τους πολίτες έναν συγκεκριμένο πολιτικό στόχο. Να κρύψει ότι η επόμενη φάση έχει ναρκοθετηθεί από τις πολιτικές τις επιλογές, ώστε να δημιουργηθεί μία κενή περιεχομένου, εμπιστοσύνη προς το αστικό κράτος.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Πρέντζας από το ΠΑΜΕ Υγείας αναφέρθηκε ειδικότερα στο ΠΓΝΙ, όπου σημείωσε, ότι η επαναφορά της τυπικής λειτουργίας του ΠΓΝΙ, με ταυτόχρονη διατήρηση των δομών για τον κορωνοϊό, είναι αδύνατο να γίνει με ασφάλεια, με το υπάρχον προσωπικό.

«Τέθηκαν συνολικά 110 υγειονομικοί εκτός μάχης με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, απολύθηκαν 24 καθαρίστριες και ενισχύθηκε το ΠΓΝΙ με μόλις 18 νέους νοσηλευτές, 8 γενικών καθηκόντων και 12 καθαρίστριες, κάνοντας το ισοζύγιο προσωπικού ιδιαίτερα αρνητικό. Ό,τι γίνει, θα πραγματοποιηθεί με «τέντωμα» του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση θα κορυφωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως η εικόνα των τελευταίων ημερών στο ΠΓΝΙ είναι αυτή της αυξημένης προσέλευσης στις Παθολογικές κλινικές, η αυξημένη προσέλευση καρδιολογικών ασθενών που οδήγησε σε άρση της λειτουργίας της καρδιολογικής μονάδας για covid -19 περιστατικά, η αυξημένη προσέλευση στη Νεφρολογική κλινική και η αυξημένη ανάγκη για διενέργεια χειρουργείων. 

«Εμβληματικά, ο υφυπουργός Υγείας ανήγγειλε το ξεκίνημα της σταδιακής λειτουργίας των νοσοκομείων από τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία. Το ξεκίνημα αφορά την πιο χτυπητή επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, στοχεύοντας την τσέπη των ασθενών», τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που πρέπει να παίξει αυξημένο ρόλο στην αντιμετώπιση των νέων σύνθετων αναγκών υγείας, βγαίνει αποδυναμωμένη από την φάση καθώς δεν ενισχύθηκε ούτε με προσωπικό ούτε με εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά στο Κ.Υ. Ιωαννίνων δεν καλύφθηκαν ούτε τα κενά σε οφθαλμίατρο, νευρολόγο και παθολόγο ιατρό», σημείωσε ο κ. Πρέντζας, που απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης, να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα σε 13 συνοικίες της πόλης, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου