Επικαιρότητα

Προβληματισμός για τον νέο φορέα για τα απορρίμματα

Off

Έντονος είναι ο προβληματισμός που δημιούργησε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, σχετικά με προβλέψεις για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, αφού αναφέρονται αλλαγές στον υφιστάμενο σχεδιασμό σε κάποιες περιοχές. 

Μία από αυτές είναι και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία ενός Φορέα Διαχείρισης για το σύνολο της Περιφέρειας, η οποία θα μετέχει μάλιστα στο σχήμα με ποσοστό 40%, σε αντίθεση με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας, με πιο μικρές θεσμικές μονάδες που σύμφωνα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμες.

Τον προβληματισμό για τις αλλαγές που θα προκύψουν στη διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα στα Ιόνια Νησιά αλλά και ειδικότερα στο νησί της Λευκάδας, εξέφρασε μιλώντας στο ITV, ο δήμαρχος της Λευκάδας. Ο κ. Καλός τόνισε, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων εξακολουθεί να παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στο νησί, όμως με τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου, η διαχείριση μπαίνει σε ένα άγνωστο τοπίο.

Η Λευκάδα μεταφέρει τα απορρίμματά της στο ΧΥΤΑ Παλαίρου με την υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.

Το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει όμως τη σύσταση ενός διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης για όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αυτό δημιουργεί, όπως τόνισε ο κ. Καλός νέα δεδομένα.

Έχουμε ήδη εκφράσει τον προβληματισμό μας για την αλλαγή αυτή και την δημιουργία ενός διαβαθμιδικού Φορέα, γιατί έτσι ανατρέπεται ο σχεδιασμός μας και δεν εφαρμόζεται το σχέδιο που έχουμε για έναν μικρό και διαχειρίσιμο Φορέα που θα καλύπτει τη Λευκάδα, το Μεγανήσι και τον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Έχουμε διατυπώσει ήδη τις ενστάσεις μας προς το υπουργείο για ένα άγνωστο τοπίο που δημιουργείται και το οποίο δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλός.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου