Επικαιρότητα

Τεστ αντισωμάτων στο υγειονομικό προσωπικό της Ηπείρου

Off

Την ευθύνη για την διενέργεια των τεστ αντισωμάτων για το υγειονομικό προσωπικό των δομών υγείας στην Ήπειρο, ανέλαβε το ΠΓΝΙ και το τμήμα Αιμοδοσίας που καλείται πλέον να φέρει σε πέρας μία ακόμη δύσκολη δουλειά, που απαιτεί επιπλέον εργατοώρες από το προσωπικό. 

Το υπουργείο Υγείας όρισε το ΠΓΝΙ ως το νοσοκομείο που θα υποδέχεται και θα αναλύει το σύνολο των δειγμάτων που θα συλλέγονται και θα αποστέλλονται από τα νοσοκομεία της Ηπείρου, με το σκεπτικό, ότι το τμήμα Αιμοδοσίας διαθέτει ήδη το απαραίτητο μηχάνημα και γι’ αυτό θα αποσταλούν και χιλιάδες αντιδραστήρια για τη διενέργεια των τεστ αντισωμάτων. 

Το τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ έχει τη δυνατότητα εξέτασης μέχρι και 800 δειγμάτων ημερησίως για τα αντισώματα, ωστόσο όπως ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος Ελ. Ζερβού, το σημαντικό είναι, να προκύψουν γρήγορα τα αποτελέσματα, ώστε να διαμορφωθεί μία ασφαλής εικόνα για το εάν το υγειονομικό προσωπικό της Ηπείρου, διαθέτει αντισώματα ή εάν τα ποσοστά παραμένουν και σε αυτούς τόσο χαμηλά, όσο και των άλλων πολιτών.

 

Παραμένουν οι ανάγκες σε αίμα

 

Η σταδιακή επιστροφή στο μεταξύ στην κανονικότητα για τη λειτουργία του νοσοκομείου, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα τακτικά χειρουργεία, επαναφέρει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το ζήτημα της επάρκειας σε αίμα. Η κα Ζερβού τόνισε, ότι το διάστημα των τριών μηνών της έξαρσης της πανδημίας, οι εξωτερικές αιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν και στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, όμως με την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και με δεδομένη την αύξηση των αναγκών κάθε καλοκαίρι, η ανάγκη για την εθελοντική προσφορά αίματος, παραμένει τεράστια.     

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου