Επικαιρότητα

Επιχείρηση ελέγχου της κατάστασης με δεκάδες τεστ

Off

Με δεκάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους που ξεκίνησαν ήδη από το πρωί της Δευτέρας από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επιχειρούν οι υγειονομικές αρχές της Ηπείρου να ελέγξουν την κατάσταση στην Παραμυθιά μετά τον εντοπισμό επτά θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς και πραγματοποίησε χθες δεκάδες δειγματοληψίες σε κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο σε εκείνους που ιχνηλατήθηκαν ως επαφές των δύο πρώτων κρουσμάτων, αλλά και των πέντε επόμενων, που επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Κυριακής από το Εργαστήριο Αναφοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Επίσης, έγιναν τεστ και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρο Υγείας, με τη διοίκησή του να διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, ότι κανένα από τα θετικά κρούσματα δεν αφορά σε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων αυτών αναμενόταν να βγουν αργά το απόγευμα της Δευτέρας ή το αργότερο σήμερα το πρωί. 

Ο ΕΟΔΥ έλαβε συνολικά 40 περίπου δείγματα από την Παραμυθιά αλλά και από το νοσοκομείο Φιλιατών.

Η ιχνηλάτηση των επαφών των επτά κρουσμάτων καθίσταται πλέον μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία, κάτι απόλυτα λογικό, αφού όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, άλλο τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των επαφών τους.

Ο ΕΟΔΥ δεσμεύτηκε προς τον δήμο Σουλίου, ότι το κλιμάκιο θα παραμείνει στην περιοχή για τις επόμενες πέντε ημέρες, ώστε ο αριθμός των δειγματοληπτικών ελέγχων, να αυξηθεί όσο γίνεται περισσότερο και όχι μόνο σε κατοίκους της Παραμυθιάς, αλλά και σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Με τον τρόπο αυτό οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν, ότι θα ξετυλίξουν το κουβάρι και θα εντοπίσουν την πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού στα επτά άτομα.

 

Ζητείται ψυχραιμία

Η αναστάτωση είναι αυτονόητη και φυσιολογική στην τοπική κοινωνία, πλην όμως, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης εκείνο που προέχει, είναι η ψυχραιμία και η τήρηση των μέτρων που συστήνει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία.

«Δε θα έλεγα, ότι υπάρχει αναστάτωση, αλλά ανησυχία. Θεωρώ, ότι εφόσον κινηθούμε συντονισμένα και με τον τρόπο που πρέπει, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο και να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Ζητήσαμε από τον ΕΟΔΥ να ενισχύσει το κλιμάκιο στην περιοχή και αυτό που ξέρουμε, είναι ότι για τις επόμενες πέντε ημέρες το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στην περιοχή, για να διενεργήσει κι άλλους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τις απολυμάνσεις στο ΚΥ και στο σχολείο που είναι εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, στα ασθενοφόρα, με τα οποία διακομίστηκαν οι δύο αδελφές στους Φιλιάτες και στα Γιάννενα και απευθύνουμε έκκληση προς όλους, να είναι υπομονετικοί και ψύχραιμοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραγιάννης.

Με απόφαση του δήμου Σουλίου και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τελειώνουν τη σχολική σεζόν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, παρέμειναν χθες κλειστά.

 

Το ιστορικό

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες σε Θεσπρωτία και Γιάννενα, μετά τον εντοπισμό των δύο πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσπρωτία. Πρόκειται για δύο γυναίκες, αδελφές, ηλικίας 52 και 59 ετών αντίστοιχα που διαμένουν στην Παραμυθιά και οι οποίες νοσηλεύονται στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΙ, με την 59χρονη να είναι ασυμπτωματική προς το παρόν.

Η 52χρονη που εντοπίστηκε πρώτη αυτή να είναι θετική στον κορωνοϊό, εξετάστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Φιλιατών, όπου διακομίστηκε με συμπτώματα πνευμονίας και το τεστ που της έγινε ήταν θετικό.

Άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης των στενών επαφών της, ενώ σε 7ήμερη καραντίνα τέθηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ήρθε σε επαφή μαζί της στο νοσοκομείο Φιλιατών. 

Αργά το μεσημέρι της Κυριακής, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στα δείγματα που εξετάστηκαν στην ιχνηλάτηση των επαφών, βρέθηκε θετικό αυτό της 59χρονης αδελφής της, η οποία διακομίστηκε και αυτή στο ΠΓΝΙ.

Στις 10 το βράδυ της Κυριακής επιβεβαιώθηκαν τα υπόλοιπα πέντε θετικά δείγματα κορωνοϊού, σε άτομα που ανήκουν στο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των δύο αδελφών.

Το ΚΥ Παραμυθιάς θα εξυπηρετεί για μία εβδομάδα μόνον επείγοντα περιστατικά. Αναστέλλεται έτσι η διαδικασία της συνταγογράφησης και η εξέταση τακτικών περιστατικών, ενώ για το ίδιο διάστημα αναστέλλεται και η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου