Επικαιρότητα

Αναζητώντας λύσεις για την προστασία της Τσίμας

Off

Την τύχη ενός μοναδικού, αλλά και ιδιαίτερου είδους για τη λίμνη της Τσίμας θα αναζητήσει η ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση του ενδημικού είδους Pelasgus epiroticus και διαχείριση των ιχθυοπληθυσμών της Λίμνης Παμβώτιδας» που διοργανώνει σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στις 19:30 στον Πολιτιστικό χώρο «Δημήτρης Χατζής» (εξωτερικός χώρος). 

Για την εκδήλωση αλλά και τα στοιχεία που προέκυψαν κατά μίλησαν χτες ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππός Φίλιος όσο και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Λεονάρδος ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από πλευράς της Πολιτείας ώστε να μην αφανιστεί ο μικρός πληθυσμός της Τσίμας. 

«Η Ηπειρώτικη Τσίμα (Pelasgus epiroticus) αποτελεί ενδημικό είδος της Λίμνης Παμβώτιδας,  δηλαδή το είδος συναντάται μόνο σε αυτήν και πουθενά αλλού στον κόσμο. Έχουμε ευθύνη όλοι μας να την προστατέψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονάρδος.

«Η Τσίμα αποτέλεσε για δεκαετίες ένα από τα βασικά αλιεύσιμα είδη της Παμβώτιδας. Πλέον, παρατηρείται δραματική μείωση στους πληθυσμούς της, γεγονός που την αξιολογεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Η υποβάθμιση του φυσικού της ενδιαιτήματος, η εισαγωγή ξενικών ψαριών στη λίμνη και η αύξηση των πληθυσμών των φυσικών θηρευτών της, θεωρούνται οι κύριες απειλές του είδους» ανέφεραν ακόμα οι ομιλητές.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου