Επικαιρότητα

«Καμπανάκι» για τα γεφύρια της Ηπείρου

Off

Υψηλός ήταν ο συμβολισμός της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου πριν από λίγες ημέρες στη γέφυρα της Πλάκας, στο μνημείο που κατέρρευσε κατά την έντονη κακοκαιρία στις αρχές του Φλεβάρη. 
Με τη συνεδρίαση στο χώρο του μνημείου που αποτελεί πολιτιστική σφραγίδα για την Ήπειρο και όχι μόνο, το Τεχνικό Επιμελητήριο επιχείρησε να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα της αναστήλωσης του γεφυριού μέσω των διαδικασιών που ήδη εξελίσσονται, αλλά παράλληλα και να στείλει ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα συντήρησης όλων των πολιτιστικών μνημείων της Ηπείρου που επίσης κινδυνεύουν.
Ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Αλέξανδρος Λάμπρου σε δηλώσεις του τόνισε, πως είναι εξαιρετικά παρήγορο το γεγονός, ότι πέραν της αρχικής κινητοποίησης για τη γέφυρα της Πλάκας υπάρχει μία έντονη ευαισθητοποίηση γύρω από αντίστοιχα θέματα, ενώ για την αναστήλωση του μνημείου κάλεσε τους πολίτες που ενδιαφέρονται να διαβάσουν την πρόδρομη μελέτη του ΕΜΠ και να συνεισφέρουν εφόσον το επιθυμούν, δηλώνοντας την εθελοντική τους συμμετοχή.
Τόνισε όμως, πως οι πλημμύρες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν την κατάρρευσή του, θα πρέπει να κινητοποιήσουν όλους τους φορείς για τον έλεγχο της γέφυρας της Άρτας, που επίσης δέχθηκε μεγάλη καταπόνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αυτές οι καταπονήσεις λειτουργούν αθροιστικά και θα πρέπει να εξετάσουμε και τις φθορές που τυχόν έχει υποστεί το μνημείο, αλλά και τις αντοχές του», σημείωσε ο κ. Λάμπρου.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε, πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι ζημιές που προκλήθηκαν θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία και να αποτελέσουν την αφορμή για να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία και οι φορείς να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.
«Θεωρούμε, ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσει η διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, αλλά παράλληλα να δούμε και τη διαχείριση των ομβρίων στο λεκανοπέδιο, όπως και τα κατολισθητικά φαινόμενα. Έχουν ανοίξει πολλά θέματα και στην περιοχή μας, όπως είναι η στάθμη της λίμνης και δε θα πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι, χωρίς να τα συζητήσουμε σοβαρά», ανέφερε ο κ. Λάμπρου. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου