Επικαιρότητα

Ανησυχία για πιθανή πίεση στα σύνορα μετά τις γιορτές

Off

Με τη ροή αλβανών και ομογενών πολιτών προς την Αλβανία, μέσω του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς να συνεχίζεται με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η ανησυχία για την πίεση που θα προκύψει στα σύνορα μετά τις γιορτές, όταν και θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής, γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη. 

Μετά τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ήταν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που αντέδρασε το μεσημέρι της Δευτέρας και με δηλώσεις του ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές και τις υπηρεσίες και δη από την Πολιτική Προστασία, να εφαρμόσουν απόφαση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων, με το σκεπτικό μάλιστα, ότι εντός Ελλάδας απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών Ενοτήτων. 

Η ροή ωστόσο προς την έξοδο για Αλβανία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, μετά τις 2.500 των πολιτών που εξήλθαν από την περασμένη Τετάρτη ως και το Σάββατο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΤ Κακαβιάς από την Κακαβιά πέρασαν με κατεύθυνση την Αλβανία, 330 άτομα την Κυριακή, 350 τη Δευτέρα και 528 την Τρίτη.

Η ανησυχία είναι δεδομένη και έντονη και αποτυπώνεται και στις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη, που τόνισε, ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση των συγκεκριμένων μετακινήσεων, προς μία χώρα, στην οποία η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και ειδικά στα μειονοτικά χωριά της Βορ. Ηπείρου. 

«Αυτό που ξέρουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η πανδημία καλπάζει στα μειονοτικά χωριά και τις περιοχές στα νότια της χώρας και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μη μετακινούνται από την Ελλάδα προς την Αλβανία, για τις γιορτές», τόνισε.

 

Αποφεύγουν τα τεστ

Συναφής με την παραπάνω επισήμανση του κ. Καψάλη είναι και η πληροφορία, ότι προκειμένου να αποφύγουν το κόστος των μοριακών τεστ που πρέπει να κάνουν 72 ώρες πριν περάσουν τα σύνορα, οι πολίτες που επιστρέφουν από Αλβανία, επιλέγουν κάποιες αφύλακτες συνοριακές διαβάσεις και βρίσκονται ουσιαστικά στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν κάνει κάποιο τεστ στη χώρα τους, ούτε όμως και rapid test στην Κακαβιά από τον ΕΟΔΥ.

«Οι άνθρωποι αυτοί μαθαίνουμε, ότι έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν είναι παράνομοι, αλλά αποφεύγουν τα μοριακά τεστ στη χώρα τους, για να μην τα πληρώσουν και αφού αυτά απαιτούνται στον έλεγχο στην Κακαβιά πριν τα rapid test του ΕΟΔΥ, επιλέγουν να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτες διαβάσεις. Έχουμε ήδη ενημερώσει την Αστυνομία για την κατάσταση αυτή, που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ουσιαστικά για ολόκληρη τη χώρα, αφού ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, περνά ή θα περάσει τα σύνορα χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κάποιο τεστ και θα μετακινηθούν στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, στους τόπους εργασίας και διαμονής τους», ανέφερε ο κ. Καψάλης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου