Επικαιρότητα

Προβληματισμός για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Off

Μία πρώτη γεύση των προθέσεων του υπ. Παιδείας ώστε να αναπροσαρμόσει τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτέλεσε η παρέμβαση της κας Κεραμέως στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων της χώρας. Μία παρέμβαση σε προφορικό καταρχάς επίπεδο, με τους πρυτάνεις, να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν εάν προηγουμένως δε δουν τις προτάσεις αυτές, κωδικοποιημένες σε γραπτό κείμενο, ωστόσο να παρεμβαίνουν με ερωτήματα στη διάρκεια της Συνόδου. 

Η πρώτη ανάγνωση των προτάσεων αυτών δείχνει πως πρόκειται αφενός για ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα και αφετέρου πως εάν εφαρμοστεί, θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση σε σχολές και τμήματα χαμηλής ή μεσαίας ζήτησης των περιφερειακών πανεπιστημίων και όχι στις σχολές υψηλής ζήτησης. Ο προφανής στόχος άλλωστε του υπ. Παιδείας είναι να διαμορφώσει μία τέτοια κατάσταση, ώστε να αποτραπεί στο εξής το φαινόμενο της εισαγωγής πρωτοετών φοιτητών σε τμήματα, με πολύ χαμηλό βαθμό. 

Για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, θα συνυπολογίζεται ως βάση, ο μέσος όρος της βαθμολογίας του συνόλου των μαθητών σε κάθε επιστημονικό πεδίο και από την άλλη η βάση εισαγωγής που θα καθορίζουν τα τμήματα για τα βασικά μαθήματα. Επίσης, οι μαθητές θα δηλώνουν έναν περιορισμένο αριθμό επιλογών (σ.σ ο κ. Αλμπάνης είπε χθες για πέντε) σχολών και στη συνέχεια μία δυνατότητα δεύτερης επιλογής άλλων πέντε σχολών.

 

Ο Πρύτανης

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πάντως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κλιμακωτή δυσκολία των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο έκανε ξεχωριστή αναφορά σε μία ανάλυση που έγινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις βάσεις εισαγωγής με βαθμό κάτω του 10 σε πολλά τμήματα. 

«Αν το υπουργείο είχε αποδεχθεί τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα, που προτείνουν τα ιδρύματα, σε όλα θα υπήρχαν υψηλότερες βάσεις. Αυτό που παρατηρούμε, είναι, ότι οι βάσεις δημοφιλών σχολών δεν υπολείπονται των αντίστοιχων σχολών ή τμημάτων άλλων πανεπιστημίων της χώρας. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα σε τρία τμήματα (δεν κατονόμασε ποια είναι αλλά αναφέρεται στο πρώην ΤΕΙ) που οφείλεται στο ότι είχαν μικρό αριθμό καθηγητών και μεγάλο αριθμό ωρομισθίων – συμβασιούχων», σημείωσε.

 

 

Διαφωνία για το σχέδιο φύλαξης

 

Ένα δεύτερο μεγάλο κομμάτι της συζήτησης με το υπ. Παιδείας αφορά στο σχέδιο φύλαξης των πανεπιστημίων, με τους πρυτάνεις να εκφράζονται επιφυλακτικά στο σχέδιο για την σύσταση ενός Σώματος της Αστυνομίας, που θα έχει αρμοδιότητα και θα ασκεί έλεγχο στις πανεπιστημιουπόλεις.

«Η Σύγκλητος τουλάχιστον διαφωνεί με τη συμμετοχή αστυνομικών ή ένστολων εντός των πανεπιστημιουπόλεων. Έχουμε ανάγκη φύλαξης, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα παραβατικότητας ή βανδαλισμών και γι’ αυτό ζητάμε την ενίσχυση της φύλαξης, αλλά με την ευθύνη της διοίκησης. Συμφωνούμε ωστόσο στη χρήση κάρτας πρόσβασης ειδικά για τους χώρους των εργαστηρίων ή των αρχείων. Διαφωνούμε τέλος με την αυστηροποίηση του νομοθετικού και πειθαρχικού πλαισίου των ποινών, το οποίο κρίνουμε επαρκές», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

 

Καλοδεχούμενα, αλλά λίγα…

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου σχολίασε και την έκτακτη κατανομή κονδυλίων από το υπ. Παιδείας στα πανεπιστήμια για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών με το Παν. Ιωαννίνων να λαμβάνει 790.000 ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί για την κάλυψη μέρους των οφειλών προς τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΥΑΙ. «Καλοδεχούμενο το χρέος, αλλά οι ανάγκες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, φτάνουν τα 2 εκ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

 

Συνοπτικά οι προτάσεις του υπουργείου, όπως τις κατέθεσε η υπουργός Ν. Κεραμέως ενόψει της 95ης Συνόδου Πρυτάνεων την Παρασκευή.

 

• Προτάσεις για αλλαγές στην εισαγωγή 

    στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ενίσχυση ακαδημαϊκών προϋποθέσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων – Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Στόχοι:

– Διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,

– ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ – για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,

– θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών,

– θωράκιση της βάσης εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων,

– μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου.

 

* Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις – για μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. 

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα). 

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.

Στόχος: η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών.

Σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις. Ανάμεσα στους στόχους είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρείται πολλά τελευταία χρόνια, με περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων.

 

• Προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ

Σε συνέχεια της ψήφισης στη Βουλή, τον Αύγουστο 2019, της αποκατάστασης του ασύλου στην πραγματική του έννοια, προτάθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων μας με τα ακόλουθα μέτρα:

 

* Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,

– σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,

– ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στόχος:

Η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου