Επικαιρότητα

Ένας χρόνος για τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια

Off

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Ιωαννιτών, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Νόσου Alzheimer υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. 

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, έχουν απευθυνθεί τηλεφωνικά για πληροφορίες 212 συμπολίτες μας ενώ έχουν αξιολογηθεί 115. Ταυτόχρονα έχει πραγματοποιηθεί και η παραπομπή των ατόμων που χρήζουν καθοδήγησης αλλά και των συνοδών τους για συνεδρίες σε ψυχολόγο.

Τον Οκτώβριο, στην προγραμματισμένη επίσκεψη από την Πρόεδρο της εταιρείας Alzheimer Αθηνών Παρασκευή Σακκά νευρολόγο-ψυχίατρο και τον νευρολόγο Βασίλειο Λύρα, πραγματοποιήθηκε εξέταση σε 27 συμμετέχοντες, που απευθύνθηκαν στον Συμβουλευτικό Σταθμό και αξιολογήθηκαν με βάση τα εργαλεία αξιολόγησης. Τα εργαλεία αξιολόγησης είναι: MMSE, GDS, CDT, MOCA, Λεκτική ροή, καθώς  πραγματοποιείται και λήψη ιατρικού ιστορικού. 

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός είναι μια κοινωνική δομή που παρέχει στα ηλικιωμένα άτομα, πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα ώστε να νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους, προσφέρει υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους, ενημερώνει το κοινό σχετικά με την πρόληψη της άνοιας.

Ως εκ τούτου, για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, για την θωράκιση της υγείας των πολιτών και την προάσπιση της δημόσιας υγείας στον δήμο μας, ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» ζήτησε την συνδρομή του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ήρθε σε επαφή με τη νευρολογική κλινική του Π.Ν.Ι.. Στο άμεσο πρόγραμμα του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» είναι και η ίδρυση του Κέντρου Ημέρας των ατόμων με Άνοια.

Στόχος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» είναι η συνεργασία και με άλλους φορείς ώστε να δημιουργηθεί στο Δήμο μας μια φιλική κοινότητα για την άνοια. 

Ο Συμβουλευτικός αυτός Σταθμός λειτουργεί κάθε Τρίτη 09:00-13:00 στο 2ο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών, (Α. Ζίννης 12 – πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής), τα τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού είναι 2651023239 και 2651054266.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου