Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 04:22
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτικό Ρεπορτάζ

20.000 παιδιά χωρίς πρόσβαση στα Πανεπιστήμια

Off

Για τις επιπτώσεις από το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ μίλησε στη Βουλή η Μ. Τζούφη

«Το νομοσχέδιο που έχει συγγράψει η υπουργός Παιδείας με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης επιδιώκει να ανατρέψει το δημοκρατικό κεκτημένο των τελευταίων 50 χρόνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να καταπατήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος», τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην ολομέλεια της Βουλής.

Για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως:

Η κυβέρνηση υψώνει -μεταφορικά και κυριολεκτικά- φραγμούς στην εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια, με σκοπό να στερήσει από 20.000 παιδιά την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, ήδη από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Πρόκειται περί αναλγησίας! Η κυβέρνηση αλλάζει προς το χειρότερο το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία να υπολειτουργούν για δεύτερη συνεχή χρονιά.

140 πανεπιστημιακά τμήματα, σε 17 από τα 24 ΑΕΙ, που εδρεύουν σε 50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές. Επαναλαμβάνετε ανέξοδες ηθικολογίες περί μαθητών που εισάγονται με «λευκές κόλλες» στα ΑΕΙ. Δε λέτε όμως πόσοι είναι αυτοί οι μαθητές, ώστε να αιτιολογείται η μαζική περικοπή φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή σπρώχνετε χιλιάδες μαθητές στα κολέγια, χωρίς ωστόσο να θεσπίζετε κανένα κριτήριο ποιότητας και αξιολόγησης για τη φοίτηση στα ιδιωτικά ιδρύματα. Εκεί αρκούν μόνο τα δίδακτρα. Τι συμβαίνει με την αριστεία σε αυτήν την περίπτωση κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης;

Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το ρόλο του Λυκείου. Δε συνδέεται η δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την πρόσβαση στα πανεπιστήμια; Το μόνο που κάνατε δύο χρόνια ήταν να «ξηλώσετε» τις θετικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες στόχευαν στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

Αναφορικά με τη φοίτηση στα ΙΕΚ, όσων μαθητών αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια, η Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά:

Ποια δημόσια ΙΕΚ κυρία υπουργέ; Αυτά που τους περικόψατε τις δαπάνες; Κατά 30 εκατ. ευρώ είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός που ψηφίσατε για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση! Έχετε μεριμνήσει για επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό; Για τη βελτίωση των κτιρίων; Την ενδυνάμωση των υποδομών και των εργαστηρίων; Ξεχάσατε επίσης πως πρόσφατα νομοθετήσατε το κλείσιμο πολλών δημόσιων ΙΕΚ σε όλη τη χώρα; Στέλνετε τα παιδιά στα ιδιωτικά ΙΕΚ και δημιουργείτε ψευδαισθήσεις σε χιλιάδες οικογένειες αφού άλλο πράγμα είναι η ανώτατη εκπαίδευση και άλλο κατάρτιση.

Όσον αφορά την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι, συστηματικά η ΝΔ παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως «κέντρα ανομίας και παραβατικότητας», μεγεθύνοντας μεμονωμένα περιστατικά σε 3-4 ΑΕΙ της χώρας. Έχετε τους πάντες απέναντί σας: πρυτάνεις, συγκλήτους, πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές.

Αντί να προσλάβετε προσωπικό, αντί να αυξήσετε τις δαπάνες για τα εκπαίδευση και την έρευνα, αντί να ενισχύσετε τη φοιτητική μέριμνα, βάζετε συναγερμούς, φράχτες, κάμερες στα αμφιθέατρα, συστήματα παρακολούθησης, και προσλαμβάνετε αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και η κυβέρνηση επιλέγει να δυναμιτίσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον, με πρόσχημα την παραβατικότητα».

Η Μερόπη Τζούφη ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της τονίζοντας πως: «Η κυβέρνηση εχθρεύεται το ανοιχτό, δημοκρατικό και ελεύθερο πανεπιστήμιο και η πλειοψηφία των ομιλητών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έσπευσε να κατασυκοφαντήσει τα δημόσια ΑΕΙ.

Όχι μόνο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, αλλά ως κάποια που έχει υπηρετήσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αγανακτώ με τη συστηματική και στοχευμένη δυσφήμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Αγανακτώ με τη συκοφάντηση των φοιτητών και δεν ανέχομαι να λοιδορούνται οι πανεπιστημιακοί και οι Πρυτάνεις, οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι εθισμένοι στη βία και σε κρίση παρακμής».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ