Επικαιρότητα

Οριακή η λειτουργία του νοσοκομείου Χατζηκώστα

Off

Οριακή πλέον είναι η λειτουργία του νοσοκομείου Χατζηκώστα, λόγω των κρουσμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που παρατηρούνται πλέον για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και φυσικά λόγω της καραντίνας στην οποία έχουν τεθεί πολλοί συνάδελφοί τους.

Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το ότι ακόμη και χθες προέκυψαν κρούσματα στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε ασθενή στην Γναθοχειρουργική Κλινική, η οποία συστεγάζεται με την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, που βρισκόταν επί μέρες στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτεταμένη διασπορά του ιού στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε αναλυτική ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος, με την ασθενή να βρίσκεται από την αρχή σε απομονωμένο θάλαμο, χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με άλλους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης στο προσωπικό του νοσοκομείου αναμένονται εντός της ημέρας.

 

Αναμένονται τα τεστ

Τα προγραμματισμένα για το τέλος της εβδομάδας μοριακά τεστ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι σε καραντίνα, αλλά και σε όσους άλλους απαιτηθεί αναμένονται με αγωνία, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επαφές της διοίκησης, των εργαζόμενων και της 6ης ΥΠΕ για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.

Το θέμα δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο, καθώς εάν η διασπορά δεν αντιμετωπιστεί, το Χατζηκώστα ουσιαστικά θα τεθεί εκτός μάχης και για την κρίσιμη περίοδο του τρίτου κύματος της πανδημίας και αυτό μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στη λήψη αποφάσεων από την αρμόδια επιτροπή σε κεντρικό επίπεδο για ένα πιθανό νέο lockdown στα Γιάννενα.

Το ενδεχόμενο να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό της περασμένης άνοιξης όταν εφημερία του ΠΓΝΙ εκτελέστηκε από το Χατζηκώστα, ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση των χώρων εξετάζεται αν και καθημερινά γίνονται απολυμάνσεις στο νοσοκομείο.

 

Εξ οικείων τα βέλη 

στους μη εμβολιασθέντες

Μία σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με την ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι αυτή του αριθμού των ιατρών και νοσηλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε καν με την πρώτη δόση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζόμενων και της ιατρικής κοινότητας στάθηκαν στις ευθύνες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για ένα ποσοστό εμβολιασθέντων ιατρών περίπου στο 70% και αντίστοιχα στο 60% για το υπόλοιπο προσωπικό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας.

«Θα ήταν ευχής έργον να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συνάδελφοι. Δυστυχώς όμως εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τα εμβόλια, κάποιοι επιμένουν σε αυτές, όμως δεν έχουμε άλλα όπλα στα χέρια μας», σημείωσε.

Αντίστοιχη «σκληρή» γραμμή απέναντι στους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν κράτησαν και η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργ. Κιτσανού και ο αντιπρόεδρος Μπ. Παππάς.

«Είναι λυπηρό που μαθαίνουμε για συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν φορούν μάσκα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Είναι εγκληματικό να κυκλοφορούν γιατροί στο νοσοκομείο χωρίς μάσκα. Δεν είναι καλή η κατάσταση στο Χατζηκώστα, αλλά εάν δεν ληφθούν μέτρα μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη. Έχουμε ζητήσει από καιρό να δοθεί η δυνατότητα στο Χατζηκώστα να κάνει μοριακά τεστ ώστε να μην περιμένουν ένα 48ωρο για να πάρουν απαντήσεις και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες», τόνισε η κα Κιτσανού.

«Στο Χατζηκώστα η ιχνηλάτηση δεν έγινε όπως πρέπει και έχουμε ευρεία διασπορά. Δε γίνεται να ξεκινά η ιχνηλάτηση από την ημέρα της επιβεβαίωσης του κρούσματος στην Ουρολογική, ενώ ο ασθενής νοσηλευόταν για τέσσερις ημέρες στη Χειρουργική. Αν αυτά συμβαίνουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αντιλαμβάνεται καθένας τι γίνεται με την ιχνηλάτηση στην κοινότητα», τόνισε ο κ. Παππάς.

 

Διαφορετική προσέγγιση

Για το ίδιο θέμα πάντως υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις που θέτουν σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη των εμβολιασμών επικεντρώνοντας κατά κυρίαρχο λόγο στις ευθύνες της Πολιτείας που δεν έχει ενισχύσει με προσωπικό και μέσα τα νοσοκομεία.

Ο Β. Καφαράκης, γιατρός του νοσοκομείου Χατζηκώστα τόνισε πως το Χατζηκώστα είναι σήμερα ένα κέντρο μετάδοσης του κορωνοϊού, όμως σε αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση που δεν έχει ενισχύσει το νοσοκομείο με επιπλέον προσωπικό, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μετακινούνται καθημερινά από μία κλινική σε άλλη, να μην υπάρχουν μέσα προστασίας και να μην τηρούνται τα μέτρα.

«Σήμερα, συνάδελφός μας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ γιατί νόσησε από κορωνοϊό στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα, αλλά απλώς γιατί δε λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση.

Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Δεν θα σταματήσει ο ιός και η διασπορά εάν εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ