Επικαιρότητα

Η αναρρίχηση δίνει ώθηση στον εναλλακτικό τουρισμό

Off

Η Κόνιτσα και η ευρύτερη περιοχή της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κιόλας αποτέλεσε ένα ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης των διάφορων μορφών εναλλακτικού τουρισμού και εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων. 

Με ειδικότερη αναφορά σε δραστηριότητες, όπως το ράφτινγκ ή το κανόε καγιάκ, το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή η αθλητική αλιεία στα ποτάμια, η Κόνιτσα ήταν για πολλά χρόνια το εθνικό επίκεντρο αντίστοιχων δράσεων αλλά και φιλοξενίας αγώνων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στην ίδια διαδρομή αναπτύχθηκαν και άλλες δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η αναρρίχηση, το canyoning και άλλες. 

Μετά από μία μακρά περίοδο όπου αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω της πανδημίας, που ενέσκηψε τελευταία, οι αθλητικές και εναλλακτικές δραστηριότητες υποχώρησαν σημαντικά, ο δήμος Κόνιτσας μέσα από ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, υλοποιεί ένα έργο ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Πρεμετής από την Αλβανία. 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με το ακρωνύμιο EX TOUR, ο δήμος Κόνιτσας ολοκλήρωσε πρόσφατα την διάνοιξη συνολικά 80 αναρριχητικών διαδρομών σε τρία διαφορετικά αναρριχητικά πεδία στις περιοχές «Καλόβρυση, «Μπούση» και «Αμάραντος».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την Ελλάδα, ανέρχεται σε 611.240 € από τα οποία τα 519.554 € θα καλυφθούν από κονδύλια της Ε.Ε. 

Στόχος του έργου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, μιλώντας στο ITV είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των κοινών φυσικών χαρακτηριστικών που δημιουργούν το ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη τουρισμού περιπέτειας/ τουρισμού των extreme sports. 

 

Σχολή Extreme Sports

Μάλιστα έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για τη δημιουργία Σχολής Extreme Sports, από την οποία θα αποφοιτούν πιστοποιημένοι επαγγελματίες και εκπαιδευτές. Η Σχολή θα φιλοξενηθεί στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή στην Κόνιτσα. Στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθεί και μία 4ήμερη θερινή κατασκήνωση (summer camp) στην περιοχή της Κόνιτσας με την συμμετοχή διεθνούς φήμης επαγγελματιών του αθλητισμού περιπέτειας καθώς και συμμετοχή σε θεματικές τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό για την προώθηση της διασυνοριακής περιοχής ως ενιαίου τουριστικού προορισμού στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής. 

 

Τα τρία πεδία

Τα τρία αναρριχητικά πεδία με τις 80 διαδρομές αναπτύχθηκαν στις εξής περιοχές.

Ένα σύγχρονο αναρριχητικό πεδίο στην περιοχή Αμάραντου, δίπλα στα ιαματικά λουτρά της περιοχής, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση, δυνατότητες διαμονής και πολύ καλή ποιότητα βράχου. Ένα δεύτερο αναρριχητικό πεδίο δημιουργήθηκε κοντά στο χωριό Καλόβρυση και πολύ κοντά στο Μπουραζάνι που αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τέλος, δύο χιλιόμετρα από την πόλη της Κόνιτσας, δημιουργήθηκε στο φαράγγι του «Μπούση» ένα αναρριχητικό πεδίο μικρής και μεσαίας δυσκολίας. Οι εξορμήσεις στα παραπάνω αναρριχητικά πεδία μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδήλατο βουνού ή ακόμα και με επίσκεψη στις φυσικές ιαματικές πηγές του Αμάραντου και των Καβασίλων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ