Τελευταία Νέα

Στους επαρχιακούς δρόμους μιας ξεχασμένης χώρας
Τα του Καίσαρος…
Επιτέλους, κάτι κινείται στον ΠΑΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Μονιμοποίηση συμβασιούχων και προσλήψεις στις δομές
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Απολογισμοί και ευχαριστίες την επόμενη ημέρα
Ξεκίνησε τις προπονήσεις στα Γιάννενα η Εθνική Μπάσκετ Γυναικών
Προβληματισμοί για το ωράριο λειτουργίας του ΣΜΑ
Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα δρομολόγια
Πάνω από 535.000 αιτήσεις για περίπου 900.000 voucher
Επιστρέφει το Θερινό Μαντείο στη Δωδώνη
Αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και του βιασμού στην Ελλάδα
Παράταση για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Ελληνικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 14-16 ΙΟΥΝΙΟΥ Συνέδριο για την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση
Το Ζωγράφειο Σχολείο υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την αδελφοποιημένη πόλη Schwerte
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 12:44
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα

Έντονη κριτική στις υπερεξουσίες της Οικονομικής Επιτροπής

Off

Τη δυνατότητα για μία πολιτική αντιπαράθεση επί της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, μετά τα νομοθετήματα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, που έδωσαν υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή κάθε δήμου, έδωσε η συζήτηση στο δημ. συμβούλιο για την έκθεση των πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής για το 2020. 

Η Οικονομική Επιτροπή, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της και αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος έχει λάβει συνολικά 1248 αποφάσεις, το 97,1% των οποίων είναι ομόφωνες. Εξέφρασε έτσι θερμές ευχαριστίες προς τα μέλη της Επιτροπής από το σύνολο των παρατάξεων, για τη συνεργασία και τη διάθεση συναίνεσης που έχουν επιδείξει.

Οι… αβρότητες και οι φιλοφρονήσεις όμως πήγαν περίπατο λίγο μετά με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον τρόπο λειτουργίας και στις υπερεξουσίες που έχει αποκτήσει η Οικον. Επιτροπή, αλλά και στο ότι η δημοτική αρχή αποδέχθηκε και αξιοποιεί με κάθε ευκαιρία τις δυνατότητες αυτές, για να περάσει θέματα μείζονος σημασίας, χωρίς να τα φέρει προς συζήτηση στο δημ. συμβούλιο.

«Η παράταξή μας συμμετείχε με διάθεση συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτή την λογική. Διαφωνούμε με τον τρόπο λειτουργίας στο πλαίσιο των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας. 

Περισσότερο δηκτική όμως ήταν η Τατ. Καλογιάννη που τόνισε, ότι με ευθύνη της δημ. αρχής, οι συνεδριάσεις της Οικον. Επιτροπής έχουν μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα και πως ακόμη κι όταν η αντιπολίτευση εκφράζει αντίθετες θέσεις και απόψεις, η δημ. αρχή καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις.

Η παράταξη σύμφωνα με την κα Καλογιάννη ψήφισε θετικά σε 1240 από τα 1248 θέματα, όμως το κρίσιμο είναι, ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αξιοποιούνται, «…αφού είναι προφανής η αναποτελεσματικότητα της πολιτικής διοίκησης του δήμου».  «Όμως, παρόλο που λάβατε εγκρίσεις για δεκάδες έργα, δράσεις και παρεμβάσεις, ο δήμος παρακμάζει. Βρίσκεται σε ένα διαρκές τέλμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Επεμβάσεις κρίσιμης σημασίας για τη φυσιογνωμία και λειτουργία του, είτε μελετήθηκαν και στη συνέχεια αρχειοθετήθηκαν, είτε προχωρούν με βήμα χελώνας και τις περισσότερες φορές αποσπασματικά, είτε δεν μελετήθηκαν καν ακόμη.

Η ευθύνη για τα παραπάνω, βαρύνει σήμερα αποκλειστικά την δημοτική αρχή που διακρίνεται από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού σε κάθε τομέα. 

Και για αυτό, η δημοτική αρχή που διεκδίκησε με πληθώρα δεσμεύσεων, επέτυχε την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, και πλέον από το Σεπτέμβριο του 2019 έχει την ευθύνη της διαχείρισης των κοινών, οφείλει να απολογείται και να μην μεταθέτει τις ευθύνες της σε άλλους», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» καυτηρίασε τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία πολλές αρμοδιότητες πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι σ’ αυτό συμφώνησαν και οι δήμαρχοι. Ζήτησε δε σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να γίνει συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας υποστήριξε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Οικονομικής Επιτροπής καταργούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα έπρεπε να έχει τόσες αρμοδιότητες καθώς το κυρίαρχο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Η απάντηση του Μ. Ελισάφ

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική τονίζοντας τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στη διοίκηση των δήμων.

«Οι εκλογές κρίθηκαν σε δύο γύρους. Στο δεύτερο γύρο εκλέγεται δήμαρχος ο οποίος καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Ο δήμαρχος είναι υπόλογος στους πολίτες, άλλοι όμως αποφασίζουν στο δημοτικό συμβούλιο. Πολλές φορές μάλιστα ο δήμαρχος καλείται να υλοποιήσει αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί κι αυτό δημιουργεί πελώρια προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ