Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 04:20
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2021
Πολιτισμός

Ανάδειξη του Σουλίου, αλλά και των ελληνικών Γραμμάτων

Off

Με ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αναδεικνύουν τον ιστορικό χώρου του Σουλίου, αλλά και την έκδοση νέων βιβλίων με τεκμήρια για την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων από την προοεπαναστατική περίοδο, συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Εργάζεται ήδη συστηματικά μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σουλίου στην ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου και έχει προχωρήσει στην ανάδειξη του επίσης ιστορικού χώρου της Ιεράς Μονής Σέλτσου όπου γράφτηκε ο αιματηρός επίλογος για τους μαχητές του Σουλίου. 

Επίσης πρόκειται να αναλάβει την αναστήλωση ανάδειξη του μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου Σκουληκαριάς στο οποίο γεννήθηκε ο ήρωας της Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης, στον οποίο οφείλεται και η ονομασία του ομώνυμου Δήμου της Άρτας.

Επίσης χρηματοδότησε την επανέκδοση δύο ιστορικών τόμων:  

 Τον δίτομο «Θησαυρό Γραμματικής των αρχαίων Ελληνικών διαλέκτων» που πρωτοεκδόθηκε το 1796 (α΄τόμος) – 1797 (β΄ τόμος)  στη Βούδα της Ουγγαρίας από τον «Ιερεύσιν ελάχιστο Πολυζώη Κόντο, δασκάλου εξ Ιωαννίνων».  

•  Το «βιβλίον καλούμενον Πίστης» του Μοσχοπολίτη Νεκταρίου Τέρπου, στην επανέκδοση του 1779 που έγινε από τον Νικόλαο Γλυκή τον εξ Ιωαννίνων. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά το  1732  στη Βενετία και επανεκδόθηκε πολλές φορές.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου αποδίδει όμως φόρο τιμής και σε όσους προετοίμασαν την Ελληνική Επανάσταση διατηρώντας και ενδυναμώντας  την ελληνική παιδεία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις   και την Ορθόδοξη πίστη, καθώς και όλους εκείνους οι οποίοι διέθεσαν περιουσίες τους για τον απελευθερωτικό αγώνα, με τους Ηπειρώτες Ευεργέτες να είναι πρωτοπόροι και παρόντες στα «προσκλητήρια» του Γένους», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Παπαδόπουλος περιγράφοντας τις δράσεις.

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί επίσης την έκδοση άλλων δύο αναμνηστικών βιβλίων: 

• Το πρώτο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», που είναι αφιερωμένο  στους δύο «πυλώνες» που κράτησαν όρθιο το Γένος: Την Ευεργεσία και την Παιδεία, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η προεπαναστατική προετοιμασία, αλλά και η δημιουργία μετά την απελευθέρωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 

• Το δεύτερο (τρίτομο) του Θεοφάνη Πάμπα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα τους Τουρκομερίτες Ρωμαίους που έζησαν στην Αυστροουγγαρία και είχαν σημαντική προσφορά στο Γένος. Περιλαμβάνει αναλυτικά βιογραφικά  και  στοιχεία από τάφους των μεγάλων ελληνικών οικογενειών που βρίσκονται στο ελληνικό τμήμα του νεκροταφείου της Βιέννης. Πρόκειται για εκδόσεις οι οποίες θα κοσμούν τις δημόσιες βιβλιοθήκες και θα παρέχουν χρήσιμες γνώσεις στους ερευνητές, σημειώνει ο κ. Καχριμάνης. 

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ