Επικαιρότητα

Ενδιαφέρον του Δήμου Κόνιτσας για την προστασία του Αώου

Off

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, παρουσίαση της μελέτης της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (International Union for Conservation of Environment/IUCN) με θέμα "Vjosa River valley-protection study based on IUCN protected area standards".

 Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Andrej Sovinc, Αντιπρόεδρο για την Ευρώπη της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Προστατευόμενες Περιοχές (WCPA) της IUCN, στο πλαίσιο του έργου "Saving Europe's last free-flowing wild river –Vjosa/Aoos" και παρουσιάστηκε από την Alexandra Nikodinovic.

Σύμφωνα με την IUCN, η κοιλάδα του ποταμού Αώου/Vjosa περιλαμβάνεται στον κατάλογο του προσχεδίου της απόφασης έγκρισης των προστατευόμενων περιοχών της Αλβανίας, ενώ προτείνεται να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης και Wild River National Park». Η εν λόγω περιοχή προβλέπεται να έχει έκταση από τα ελληνικά σύνορα έως την Αδριατική Θάλασσα, με την προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή, να περιλαμβάνει μόνο τον κύριο ποταμό ή να καλύπτει ολόκληρο τον ποταμό και όλους τους μεγάλους παραπόταμους του.

Από την ελληνική πλευρά συμμετείχε η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Κόνιτσας, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και οι περιβαλλοντικές εταιρίες Ήπειρος Περιβαλλοντική και Medina. Από την αλβανική πλευρά το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και η Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών (NAPA).

Ο Δήμος Κόνιτσας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου «Ήπειρος ΑΕ» για τον όλο σχεδιασμό, καθώς  και με την πρεσβεία στα Τίρανα. Η «Ήπειρος ΑΕ» έχει συντάξει από το 2009 την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την καινούρια προστατευόμενη περιοχή με τον τίτλο «Γράμμος- Κόνιτσα- Πωγώνι» ενώ ο Δήμος Κόνιτσας από το 2012 έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Πρεμετής και από το 2014 είναι σε εφαρμογή το ΓΠΣ σε τμήμα αυτού έκτασης 172.000 στρεμμάτων. 

Οι προτάσεις του Δήμου Κόνιτσας κατατέθηκαν και εγγράφως και τονίστηκε το ενδιαφέρον του Δήμου για τη δημιουργία μιας διακρατικής προστατευόμενης περιοχής, παγκοσμίως διακριτής, με επίκεντρο τον Αώο ποταμό καθώς τα οφέλη  που θα προκύψουν για την περιοχή θα είναι πολλαπλά σε πολλούς τομείς ανάπτυξης, όπως τονίζει.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ