Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 09:18
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα

Κρίσιμος ο ρόλος των συμβασιούχων στο ΠΓΝΙ

Off

Από συμβασιούχους εργαζόμενους με διάφορες μορφές απασχόλησης και συνήθως με ελαστικά ωράρια, αποτελείται το ένα τέταρτο του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται στο ΠΓΝΙ. 

Σε ένα σύνολο περίπου 2000 εργαζόμενων, οι 518 είναι συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν εντός των επόμενων μηνών και διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεων ή τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. 

Άλλωστε κάποιοι εξ αυτών, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, που έδωσαν μάχες για να συνεχίσουν την εργασία τους πριν από ένα χρόνο, συμπληρώνουν πολυετή εργασία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και το αίτημά τους για να παραμείνουν στην εργασία θεωρείται εκτός από αυτονόητο και αναγκαίο. Στη λίστα των εκατοντάδων συμβασιούχων στο ΠΓΝΙ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και 40 ιατροί, αλλά και ένας ικανός αριθμός νοσηλευτών που θεωρητικά είναι εκπαιδευόμενοι, πρακτικά όμως καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες και εφημερίες στα ΤΕΠ ακόμη και στις ΜΕΘ.

Το πρωί της Τετάρτης, με την 7η Απριλίου να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των συμβασιούχων του νοσοκομείου αλλά και των φορέων που τους στηρίζουν, όπως και εργαζόμενων του νοσοκομείου με μόνιμη σχέση εργασίας, που αναγνωρίζουν ότι χωρίς τους συμβασιούχους, θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσει το νοσοκομείο.

 

Οι γιατροί

Η ΕΙΝΗ μέσω της προέδρου της Μαργ. Κιτσανού και του αντιπροέδρου της Χαρ. Παππά εξέφρασε την απόλυτη στήριξη και αρωγή στα αιτήματα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

«Ως ΕΙΝΗ καλούμε τους συμβασιούχους γιατρούς κάθε είδους σύμβασης να πλαισιώσουν με τη συμμετοχή και τη δράση τους την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Σήμερα δεν περισσεύει κανείς συνάδελφος γιατρός από το δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε η κα Κιτσανού, ενώ ο κ. Παππάς πρόσθεσε πως «ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας καμία από τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει, δεν ικανοποιήθηκε, ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς covid και ασθενείς άλλων παθήσεων. Υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός της κυβέρνησης για την υγεία, που είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Δε θέλουν μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία γι’ αυτό και στο ΠΓΝΙ σχεδόν το 25% των υπηρεσιών καλύπτεται από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης».

 

Οι εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας στάθηκε στα διαχρονικά αιτήματα των υγειονομικών που είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Ο Γ. Πρέντζας από την Αγωνιστική Συσπείρωση και το ΠΑΜΕ Υγείας χαρακτήρισε αναντικατάστατους τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Αυτό που θέλουν, είναι να μην υπάρχει μόνιμο προσωπικό. Υπάρχει ένα σχέδιο πολλών δις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την ενίσχυση των δομών υγείας, με προϋπόθεση όμως την ψήφιση του νέου Νόμου για τα εργασιακά που μας γυρίζει ένα έτος πριν το 1920 και την θεσμική κατοχύρωση του 8ωρου», ανέφερε ο κ. Πρέβεζας.

Τέλος, η Ελένη Γκόγκου, από τους συμβασιούχους του ΠΓΝΙ, μετέφερε την αγωνία των συναδέλφων της για την πορεία της εργασιακής τους διαδρομής.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ