Επικαιρότητα

Η πορεία και οι προοπτικές για τον τουρισμό

Off

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο έγινε την Πέμπτη 8 Απριλίου και στη συνάντηση συμμετείχε σύσσωμο το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και αρκετά από τα μέλη της.

Στη συνάντηση εργασίας, οι ξενοδόχοι της περιοχής μας ενημερώθηκαν από τον κ. Τάσιο για το τι θα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες μέρες, τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο και θα τον επηρεάσουν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και για το τι θα γίνει με το άνοιγμα του τουρισμού και την επισκεψιμότητα το επόμενο διάστημα. 

Επιγραμματικά αναφέρθηκαν τα εξής, σύμφωνα με Ένωση:

«Κατά πάσα πιθανότητα χάνουμε και το Πάσχα του 2021 (δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα), διότι με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό.

2. Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί η 14/05/2021 για το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων.

3. Δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση στην  πλατφόρμα εμβολιασμού, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα προηγηθούν άλλων επαγγελματικών ομάδων. 

4. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθεί το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για το τρέχον έτος, όπου σε γενικές γραμμές δεν προβλέπονται μεγάλες διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο. 

5. Οι αναστολές των εργαζομένων θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι 30/06/21.

6. Προβλέπονται από τον προσεχή Σεπτέμβριο επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον τουρισμό και την εστίαση.

7. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με σκοπό την επιδότηση τόκων και δόσεων δανείων για το επόμενο 8μηνο.

8. Θα προκηρυχθεί νέο Πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Όσα Voucher δεν εκτελέστηκαν την προηγούμενη χρονιά λόγω lockdown και απαγόρευσης μετακινήσεων, έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

9. Αναμένεται πρόγραμμα επιδότησης για τα ξενοδοχεία, αντίστοιχο με αυτό της εστίασης.

10. Μέχρι 30/06/21 θα έχουν αναρτηθεί όλες οι διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και της Δεύτερης Ευκαιρίας, δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα με πολύ ευνοϊκούς όρους και μέχρι 240 δόσεις.

11. Ξενοδοχεία Καραντίνας, θα λειτουργήσουν ένα ανά Περιφέρεια με σύμβαση 15ευρώ/δωμάτιο την ημέρα, διάρκειας 6 μηνών, η οποία θα είναι προπληρωμένη. Σε περίπτωση διαμονής κρούσματος, η αποζημίωση ανά ημέρα θα είναι 45 ευρώ επιπλέον του αρχικού ποσού. 

12. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προκηρυχθεί πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης των Ξενοδοχείων στα πρότυπα του “Εξοικονομώ” με πολύ ευνοϊκούς όρους, το οποίο ειδικά για τους Ορεινούς Προορισμούς θα έχει και κάποιο επιπλέον ποσοστό επιδότησης.

13. Εργαζόμενοι του κλάδου οι οποίοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν PCR  Test 2 φορές τον μήνα με ευθύνη της επιχείρησης.

14. Επίκειται η επιδότηση των πάγιων δαπανών του 2020 εντός των επόμενων ημερών, αναμένονται οι λεπτομέρειες και η ανάρτηση των όρων του προγράμματος».

«Διαπιστώθηκε ότι και το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους περισσότερους χώρους (κάτι που δεν ίσχυε το καλοκαίρι του 2020), όπως φυσικά και η τήρηση των μέτρων απόστασης και υγιεινής», σημειώνεται ακόμα.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου