Πολιτισμός

Αντικρίζοντας την Ελευθερία, δύο αιώνες μετά

Off

Σε μία διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, παρουσιάστηκε η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» που διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η Καθηγήτρια Ιστορίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εποπτείας της Έκθεσης Μαρία Ευθυμίου και η Επιμελήτρια της Έκθεσης, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, Μαρία Καμηλάκη.

Η Έκθεση αναπτύσσεται στους δύο πιο μνημειακούς χώρους του Μεγάρου της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών. 

Μέσα από σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις, το εκθεσιακό αφήγημα αξιοποιεί το πολιτισμικό απόθεμα του Κοινοβουλίου, με επίκεντρο δύο μοναδικά ιστορικά σύνολα, εικόνας και λόγου, αντιστοίχως: αφενός, τη Ζωφόρο της Επανάστασης και τα Μετάλλια των Ηρώων, δηλαδή τον τοιχογραφικό διάκοσμο που κοσμεί την Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών, με 20 παραστάσεις πολεμικών και πολιτικών-διπλωματικών γεγονότων από το 1821 (κήρυξη του Αγώνα) έως το 1833 (άφιξη του Όθωνα), και με 14 προσωπογραφίες ηρώων, που φιλοτεχνήθηκαν περί τα 1842-43• αφετέρου, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, εμβληματική αρχειακή συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αποτελούμενη από τριάντα οκτώ κώδικες και δέκα χιλιάδες λυτά έγγραφα της περιόδου 1821-1832. 

Το εκθεσιακό υλικό παρουσιάζεται σε τρεις αίθουσες και ισάριθμες μεγάλες θεματικές, και σε 15 ενότητες, με υβριδικότητα ως προς τα παραστατικά μέσα, ανάλαφρη αισθητική και προσιτή γλώσσα.

Συνολικά ο θεατής μπορεί να δει 34 θέματα μνημειακών τοιχογραφιών και 367 φορητά εκθέματα, διαφόρων κατηγοριών (χειρόγραφα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, γλυπτά, διακοσμητικά καλλιτεχνήματα – φιλελληνικά πιάτα, βάζα, ρολόγια – παρτιτούρες, όπλα). 

Προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής, καθώς ακόμη από την ιδιωτική Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Από το εξωτερικό έχουν προσφερθεί ως δάνειο ένας μνημειακών διαστάσεων τοιχοτάπητας με τη «Σχολή των Αθηνών», με την ευγενική συναίνεση του Πρόεδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ από το Τρεβίζο της Ιταλίας ένα εμβληματικός πίνακας με τον λόρδο Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

Η in situ Έκθεση στον φυσικό χώρο, με συνολικά 401 εκθέματα, εμπλουτίζεται και επεξηγείται με ψηφιακές εφαρμογές σε διαδραστική τράπεζα, εγκατεστημένη στην Αίθουσα Βενιζέλου, και ψηφιακή ξενάγηση τύπου επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), δωρεάν μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω εκθεσιακός χώρος αναβαθμίστηκε άρδην, καθώς έγινε αλλαγή των κουφωμάτων, του συστήματος κλιματισμού καθώς και εργασίες αποκατάστασης στις μαρμάρινες επιφάνειες και τον ζωγραφικό διάκοσμο. Επίσης, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε ειδική φωτιστική μελέτη προς ανάδειξη της ζωφόρου και των προσωπογραφιών που κοσμούν την αίθουσα, ενώ κατασκευάστηκαν και νέες προθήκες για τη φιλοξενία των εκθεμάτων.  

Η Έκθεση θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, με όλα τα εκθέματα διαθέσιμα, με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour), καθώς και ψηφιακές εφαρμογές-παιχνίδια, αξιοποιήσιμα από την εκπαιδευτική κοινότητα – και όχι μόνο, τα οποία θα αναπλαισιώνουν την εκθεσιακή πληροφορία με παιγνιώδη, ψυχαγωγικό τρόπο. 

Τέλος, η Έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο, 456 σελίδων, πλήρως εικονογραφημένο, μεγάλου σχήματος, με ολοκληρωμένη τεκμηρίωση (αναπαραγωγή όλων των εκθεμάτων με επεξήγηση και με συνοδευτικά κείμενα και δοκίμια) καθώς και από μικρότερο οδηγό (με όλα τα εκθέματα και επεξήγηση μόνον των βασικών ενοτήτων της έκθεσης). Οι παραπάνω εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν αυτοτελώς στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. 

Μέσω των διαφορετικών αυτών «εργαλείων» και εκδοχών, η Έκθεση απευθύνεται σε πολλαπλά ακροατήρια, περισσότερο ή λιγότερο εξειδικευμένα, φιλοδοξώντας να είναι μια μοναδική παρουσίαση της Ελληνικής Επανάστασης, προσβάσιμη και προσιτή σε όλες και όλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Η γνώση και η πληροφορία για το ’21 και όλες αυτές οι εκδηλώσεις που οργανώνουμε είναι ένα καταπληκτικό κέντρισμα και γνώσης αλλά και αναζήτησης, μέσα από το οποίο ο σύγχρονος Έλληνας θα καταλάβει από πού ξεκίνησε, πόσο δύσκολα ξεκίνησε, άρα ότι είναι στο χέρι του, αφού ξεκίνησε τόσο δύσκολα, να προχωρήσει και να έχει την επιτυχία που όλοι θέλουμε για το μέλλον», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ