Αποχρώσεις

Ανησυχία από την έλλειψη κοινής φωνής στην Ευρώπη

Off

Το ότι δύο χώρες εκτός ΕΕ, το Ισραήλ και η Βρετανία, πάνε πολύ καλύτερα και στον ρυθμό του εμβολιασμού και στην αποτελεσματικότητά του, δεν θα έπρεπε να είχε γίνει αντικείμενο προβληματισμού σε επίπεδο ηγεσίας της ΕΕ; 

Εντάξει, υπάρχουν ίσως σοβαρότερα προβλήματα όπως το sofagate ή το πώς ένα μέρος της ηγεσίας της Γερμανίας θα μπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης ή το πώς ο ελλιπής σε όλα Μακρόν θα τους καταφέρει όλους να τον ψηφίσουν ξανά υπό τον φόβο της μαυρίλας της ακροδεξιάς, αλλά θα μπορούσαν να εξηγήσουν κάποια στιγμή γιατί ολόκληρη ΕΕ έμεινε πίσω από δύο μικρότερες δυνάμεις. 

 

 

Σήμερα που βασιλεύει η μονοκρατορία του συμφώνου σταθερότητας και η αιώνια λιτότητα στην Ευρώπη, υπάρχουν άλλες πολιτικές που να ενώνουν τους Ευρωπαίους σε μία κοινή συναντίληψη του κοινωνικού και πολιτικού τους μέλλοντος;

 

Παλιότερα, ανησυχούσαμε για το κύμα ευρωσκεπτικισμού και αργότερα για τον εθνολαϊκισμό που υπονόμευε την κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Σήμερα όμως είναι πιο ανησυχητικά τα πράγματα γιατί υπάρχει ένα καίριο πρόβλημα που χτυπάει στη ρίζα, που είναι υπαρξιακό για τους αΑνθρώπους, Η πανδημία σε βάζει σε δύσκολες σκέψεις και αναζητήσεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Κι αυτό κάνει πιο σημαντική την ανάγκη της πολιτικής απάντησης από την Ευρώπη.

Η ΕΕ δεν ασκεί χειρότερες πολιτικές έναντι άλλων κρατών στην πανδημία. Ούτε έχει όλες τις ευθύνες. Όμως ασκεί αντιφατικές και άνισες πολιτικές και κυρίως δεν έχει ενιαία φωνή, δεν έχει κοινή φωνή. Αυτό αυξάνει την ανησυχία των Ευρωπαίων και κυρίως τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται και να έχουν μία κοινή πορεία στα μεγάλα θέματα. Αν αυτό δεν διορθωθεί, αν δεν βρεθούν απαντήσεις, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ρήξεις και στις άλλες πολιτικές όπως για την οικονομία και δεν θα είναι λύσεις γόνιμες και προοδευτικές. 

 

Επιλέγοντας συμπεριφορές

Κάνω μερικά ας πούμε ξεκαθαρίσματα για περί καλών τρόπων στο fb και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα πεις ότι αυτό δεν αφορά την εφημερίδα, όμως δεν αλλάζω τον τρόπο μου πάντα από μέσο σε μέσο και κυρίως δεν αλλάζω την ουσία και την κατεύθυνση των επιλογών μου.

 

Κάνω άκριτο και άμεσο like συνεπώς:

– Στις φωτογραφίες των φίλων μου με τα ζώα τους, γιατί συμπαθώ τα ζώα και τους ανθρώπους που τα αγαπάνε

– Στις αναφορές των φίλων μου στα επιτεύγματα των παιδιών τους γιατί ξέρω πόσο δύσκολη είναι η ζωή σε αυτή τη χώρα για παιδιά και γονείς

– Στις αναρτήσεις υπερηφάνειας των φίλων μου για κάτι που πέτυχαν, από ένα βιβλίο που διάβασαν ή ένα ταξίδι που έκαναν μέχρι κάποιο πτυχίο που πήραν ή μία θέση, γιατί ξέρω ότι κάπως έτσι πορεύει η ζωή, με μικρούς σταθμούς και μικρές νίκες.

 

Και από εδώ γράφω για τους ανθρώπους, για τις ζωές τους, χωρίς να αυτοεξαιρούμε, χωρίς να μένω απ’ έξω αλλά συμπάσχοντας και συμμετέχοντες σε χαρές και λύπες.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ