Πολιτισμός

Πέθανε ο σημαντικός Ιστορικός Μαρκ Φερό

Off

Πέθανε στα 96 του χρόνια ο Γάλλος ιστορικός Μαρκ Φερό, ειδικός στην ιστορία της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας και των πολέμων του 20ού αιώνα.

«Εμφορείτο μέχρι τέλους από ένα πάθος για την Ιστορία και την εξέλιξη του κόσμου», δήλωσε στο AFP η οικογένειά του. Ιστορικός διεθνούς φήμης, με μεγάλο έργο, το 2020 είχε φτάσει να εκδίδει το 65ο βιβλίο του «L'entrée dans la vie», για μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τσάπλιν, ο Κένεντι, ο Τρότσκι ή ο Γκάντι. Στο Arte, παρουσίαζε για 12 χρόνια την εκπομπή "Histoire parallèle" (Παράλληλη Ιστορία).

Με Ιταλοέλληνα πατέρα και Ουκρανή μητέρα, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Δεκεμβρίου 1924.

Οι σπουδές του στην Ιστορία, ένα πάθος που καλλιεργεί από την παιδική του ηλικία, διακόπτονται λόγω του πολέμου. Συμμετέχει στην Αντίσταση στη διάρκεια της Κατοχής, μέσα από τις γραμμές των Μακί στο Βερκόρ και συμμετέχει στην απελευθέρωση της Λιόν. Η μητέρα του, εβραϊκής καταγωγής, πεθαίνει στο Άουσβιτς το 1943.

Από το 1948 έως το 1956 διδάσκει στο Οράν, στην Αλγερία, τότε γαλλική αποικία, και στρατεύεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Αλγερίας.

Το 1960 επιστρέφει στο Παρίσι, όπου διδάσκει και ετοιμάζει διδακτορική διατριβή για τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

Στη συνέχεια ο Μαρκ Φερό διδάσκει στην Πολυτεχνική Σχολή, και ακολούθως διευθύνει την ομάδα ερευνών "Cinéma et Histoire" της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (EHESS).

Μαθητής του μεγάλου ιστορικού Φερνάν Μπροντέλ, επεδίωξε να αναλύει τα κοινωνικά γεγονότα χωρίς να εκφέρει κρίση και διηύθυνε παράλληλα από τα χρόνια του 1970 την περίφημη επιθεώρηση Annales. Ομότιμος διευθυντής ερευνών στην EHESS, πρωτοπορεί στα τέλη των ετών του 1980 θέτοντας στη διάθεση του ευρύτερου κοινού τα κινηματογραφικά αρχεία για μεγάλες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας, όπως για την περίοδο 1939-45 και τον Ψυχρό Πόλεμο.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του "Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος 1914-1918" (Ελληνικά γράμματα, 1997), "Πώς αφηγούνται την ιστορία στα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο" (Μεταίχμιο, 2001, 2016), "Τύφλωση" (Μεταίχμιο, 2017).

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου