Επικαιρότητα

Σε εγρήγορση για τα κρούσματα σε φοιτητές

Off

Σε καθεστώς απομόνωσης παραμένουν 38 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό τις προηγούμενες ημέρες, εκ των οποίων οι 16 διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες και οι άλλοι 22 σε διαμερίσματα στην πόλη.

Η επιβεβαίωση αρκετών κρουσμάτων στην πανεπιστημιούπολη έχει σημάνει συναγερμό και στις πρυτανικές αρχές και την κοινότητα του Πανεπιστημίου, όπως όμως και στις υγειονομικές αρχές, με διάφορα προβλήματα να παρουσιάζονται στην πορεία της ιχνηλάτησης, αλλά και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για πάρτι που έγιναν στην πανεπιστημιούπολη, το τελευταίο 20ήμερο, ακόμη και σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, η διασπορά του ιού μεταξύ των φοιτητών αφορά πλέον το σύνολο της πόλης και όχι μόνο τις Εστίες, απευθύνοντας έκκληση προς τον ΕΟΔΥ και την περιφέρεια Ηπείρου να ενεργήσουν ώστε να διενεργούνται πιο συχνά rapid test στην πανεπιστημιούπολη.

«Υπάρχει μία σειρά θεμάτων που μας απασχολούν, όπως είναι η διαδικασία της σίτισης για τους φοιτητές που είναι σε απομόνωση στις Εστίες και δε μπορούν να προσέλθουν στη Λέσχη. Βέβαια εκείνο που προέκυψε εκτός από το ότι οφείλουν όλοι να αποφεύγουν να βρίσκονται σε συναθροίσεις πολλών ατόμων, να απαντούν με ειλικρίνεια στη διαδικασία της ιχνηλάτησης για τις στενές επαφές τους. Γνωρίζουμε μέσα από τις μαρτυρίες των φοιτητών και την ιχνηλάτηση, ότι έγιναν αρκετά πάρτι ακόμη και σε κλειστούς χώρους και αυτό είναι κάτι που προφανώς θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά εν όψει της επιστροφής στη διά ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων», ανέφερε αρχικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου.

 

«Πράσινο φως» για επιστροφή σε μαθήματα

Μιλώντας το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας στο ITV, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό, πως από τις 15 Μαΐου και έπειτα θα επιτραπούν και πάλι τα μαθήματα της πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και όχι μόνο για τους επί πτυχίω ή τους τελειόφοιτους, ενώ αναμένεται ανακοίνωση και για τις εργαστηριακές ασκήσεις σε συγκεκριμένες σχολές.

Ο κ. Αλμπάνης εξέφρασε την θετική άποψη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την συγκεκριμένη προοπτική, υπενθυμίζοντας και την απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, όπως και της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να επιστρέψει η φυσιολογική λειτουργία των ιδρυμάτων με φυσική παρουσία στα μαθήματα.

«Παράλληλα όμως, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τον κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, τη διενέργεια με μεγάλη συχνότητα rapid test και όχι self test στους φοιτητές και την κάλυψη του κόστους που απαιτείται για την αγορά αναλώσιμων, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.λπ από το υπουργείο», σημείωσε. 

Τέλος, αναφορικά με τη δυνατότητα που θα δοθεί σε κάθε πανεπιστήμιο, να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργήσει τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου, όπως ανέφερε η κα Κεραμέως, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως εκείνο που προέχει, είναι να ολοκληρωθεί κανονικά το εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εξετάσεις. 

«Η τάση βέβαια είναι, να προτείνουμε τις εξετάσεις με φυσική παρουσία, γιατί εξ αποστάσεως δεν είναι μία ασφαλής και αξιοκρατική διαδικασία και προκύπτουν αρκετά προβλήματα σε αυτήν», ανέφερε.

 

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, επίκειται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με ρυθμίσεις σχετικά με τις κλινικές, εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις, τα πρακτικά μαθήματα αλλά και τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων που θα αποσαφηνιστούν στην ΚΥΑ, επιτρέπεται: – η διενέργεια με φυσική παρουσία από 10/5/2021:

– πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/ σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου.

– η διενέργεια με φυσική παρουσία από 15/5/2021:

α) κλινικών ασκήσεων φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων/σχολών της ιατρικής,

β) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές. Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ· ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα τμήματα μουσικών σπουδών· εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,

γ) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.

– η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων από 19/5 έως 30/5

μόνο με επίδειξη βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ