Επικαιρότητα

Πλήρης αδράνεια για την αξιοποίηση του πρώην ΠΕΔΥ

Off

Εκτέθηκαν και μάλιστα πολλαπλά στο υπ. Υγείας, αλλά και στον ΕΟΔΥ, για λογαριασμό του οποίου τοποθετήθηκε άλλωστε στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, ο αναπλ. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΠΕΔΥ στους Αμπελόκηπους των Ιωαννίνων. 

Είκοσι ημέρες μετά το έγγραφο του ΕΟΔΥ προς την 6η ΥΠΕ, στο οποίο δηλώνει πως σκοπεύει να παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου για ένα χρόνο, από την 1η Ιουνίου προκειμένου να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στην περιοχή για τον εμβολιασμό, η μόνη επίσημη εξέλιξη που υπήρξε ήταν η τοποθέτηση του κ. Κοντοζαμάνη στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων κας Κεφάλα.

Από την απάντηση αυτή προέκυψαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις, με κυριότερη, ότι η παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου, ακόμη και σήμερα, είναι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αφού αφενός δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από κάποια επιτροπή, που αναμένεται, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, για να παραδώσει το πόρισμά της, αλλά ούτε και έχει ληφθεί απόφαση για το πώς θα αξιοποιηθεί. 

Ίσα – ίσα, από την απάντηση προκύπτει σαφώς και πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι περίπτωση δημιουργίας ενός εμβολιαστικού κέντρου, πέραν των υπαρχόντων που ήδη λειτουργούν στα Ιωάννινα, δεν υπάρχει. Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κοντοζαμάνης, οι εμβολιαστικές ανάγκες της περιοχής καλύπτονται (σ.σ και σε αυτό εν μέρει έχει δίκιο) από τις 21 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην πόλη και περιφερειακά. «Στα Γιάννενα λειτουργούν 21 εμβολιαστικές γραμμές, με καθημερινή δυνατότητα 1.736 εμβολιασμών, το οποίο καλύπτεται. Αν αυξηθεί το ενδιαφέρον και οι αιτήσεις για ραντεβού, θα το δούμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντοζαμάνης.

Στη νέα παρέμβαση της κας Κεφάλα, ότι στο κτίριο θα μπορούσε να εξεταστεί η μεταφορά κάποιων εμβολιαστικών γραμμών που λειτουργούν στα νοσοκομεία και κυρίως στο ΚΥ Ιωαννίνων, ώστε να αποσυμφορηθούν, ο αναπλ. υπουργός απάντησε, πως πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, υπονοώντας, ότι θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό…

Επίσης, απάντησε με ελαφρώς ειρωνική διάθεση στην επισήμανση της κας Κεφάλα, ότι αρκετοί πολίτες των Ιωαννίνων κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό στους Φιλιάτες ή στην Κέρκυρα, ώστε να εμβολιαστούν γρηγορότερα, λέγοντας ότι «ίσως κάποιοι που μετακινούνται για την εργασία τους να το επιλέγουν». Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι σε όλες σχεδόν τις φάσεις του εμβολιασμού, πολλοί Γιαννιώτες έχουν επιλέξει για γρηγορότερο εμβολιασμό από αυτόν που τους δινόταν στα Ιωάννινα, τους Φιλιάτες, την Κέρκυρα, την Πάτρα και το Τσοτύλι Κοζάνης και σίγουρα όχι επειδή βρέθηκαν εκεί, για επαγγελματικούς λόγους…

 

Αδιάβαστοι…

Το δεύτερο σημείο όμως που προκαλεί την κοινή λογική, στην απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη είναι η επισήμανσή του, ότι στο κτίριο λειτούργησε το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και ο ΕΟΔΥ δέχθηκε να παραχωρήσει τη χρήση του, αλλά σκοπεύει να αναβαθμίσει το εργαστήριο, όπως και τα άλλα αντίστοιχα στην Ελλάδα. Η κα Κεφάλα επισήμανε (σ.σ με αρκετό τακτ πάντως και περίσσευμα πολιτικής ευγένειας) ότι το ΠΕΔΥ, δε λειτούργησε ποτέ, παρότι ο εξοπλισμός του βρίσκεται εδώ και χρόνια στις εγκαταστάσεις. Από το 2008 όταν ολοκληρώθηκε το κτίριο και έγινε στη συνέχεια η προμήθεια του εξοπλισμού, δε λειτούργησε ούτε μισή μέρα, και η μόνη επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο ήταν και παραμένει αυτή της φύλαξης από ιδιωτική εταιρεία.

 

Χρειάζονται εξηγήσεις

Ανεξάρτητα λοιπόν από το εάν χρειάζεται και σε ποια μορφή, να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο, ή εάν αποκτήσει κάποια άλλη μορφή αξιοποίησης, η ηγεσία του υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ, οφείλουν να εξηγήσουν και να απολογηθούν για τους λόγους που το ΠΕΔΥ δε λειτούργησε ποτέ και είναι άγνωστο εάν τεθεί κάποτε σε λειτουργία.

Και επειδή προφανώς, οι ευθύνες κατανέμονται διαχρονικά σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την ηγεσία του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, καλό θα ήταν η σημερινή ηγεσία του υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ αντίστοιχα, να αναλάβουν τις ευθύνες για το χρονικό διάστημα, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του κτιρίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου