Επικαιρότητα

Ένα σχέδιο που αλλάζει το κέντρο της πόλης

Off

Η υλοποίηση της πρότασης και του έργου για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall) που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και που αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή και για αντίστοιχες άλλες πρωτοβουλίες, που θα δώσουν πνοή και ζωντάνια και σε άλλες συνοικίες της πόλης. 

Δεν πρόκειται για μία αυθαίρετη εκτίμηση σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά για ένα συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από αριθμητικά στοιχεία, αναφορικά με το έργο του Open Mall στο κέντρο των Ιωαννίνων και στο πόσο έχουν αλλάξει οι μεταβλητές της εμπορικότητας της περιοχής από την υποβολή της πρότασης προς ένταξη και χρηματοδότηση μέχρι και σήμερα. 

Σε αυτό το διάστημα των τριών περίπου ετών και του μεγαλύτερου διαστήματος που απαιτήθηκε για τον σχεδιασμό και τις συζητήσεις των τοπικών φορέων υλοποίησης με τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής παρέμβασης, παρότι ενέσκηψε και η υγειονομική κρίση, το ενδιαφέρον και ο αριθμός των εμπορικών χρήσεων αυξήθηκε σημαντικά.

Αυτό επισημάνθηκε στην συνάντηση εκκίνησης των εργασιών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα από τον δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο, στην οποία παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός, η στόχευση της παρέμβασης, αλλά και οι αλλαγές που έχουν ήδη επισυμβεί στο μεσοδιάστημα.

 

Αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις 

Οι αλλαγές αποτυπώνονται στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν να λειτουργούν σε σχέση με εκείνες που λειτουργούσαν όταν υποβλήθηκε η πρόταση για ένταξη.

Εκείνη την περίοδο, οι λειτουργούσες επιχειρήσεις στην περιοχή παρέμβασης ήταν 172, εκ των οποίων 103 εμπορικές και 35 εστίασης. Τον Μάρτιο του 2021, οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν σημαντικά και είναι πλέον 317 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 181 εμπορικές και 51 επιχειρήσεις εστίασης.

Αυτό, σύμφωνα με τους εισηγητές της παρουσίασης επιβεβαιώνει αφενός την βελτίωση των οικονομικών δεικτών και τοπικά, με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να είναι σταθερές και αφετέρου, το μεγάλο ενδιαφέρον και την αισιοδοξία στους επαγγελματίες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, προσδοκώντας σε κάτι καλύτερο με την ολοκλήρωση του έργου του Open Mall.

 

Αν πετύχει, 

θα εφαρμοστεί και αλλού

Στη συνάντηση εργασίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Βάββας στάθηκαν στην στενή συνεργασία των δύο φορέων, όπως όμως και στο ότι η πρόταση είναι ένα παράδειγμα ομαλής συνέχειας της διοίκησης, αφού η πρόταση ξεκίνησε να σχεδιάζεται και υποβλήθηκε προς ένταξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και συνεχίστηκε με την παρούσα.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε, ότι το στοίχημα είναι σημαντικό, γιατί εάν πετύχει η παρέμβαση, τότε μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε άλλες συνοικίες. 

«Πιστεύουμε, ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για έναν δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων στην πόλη και ευρύτερα. Ξέρουμε τις αδυναμίες της πρότασης κα του έργου, που είναι κυρίως, ότι τα χρήματα θα έπρεπε να είναι περισσότερα, όμως μπορούμε να υλοποιήσουμε κάτι σημαντικό και χρήσιμο», ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Φ. Βάββας από την πλευρά του υποστήριξε, ότι η υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο όχι μόνο τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής παρέμβασης και των επιχειρήσεων, αλλά όλης της πόλης. «Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία της πρότασης είναι η σύμπραξη των εμπλεκόμενων φορέων, δήμου και Επιμελητηρίου αντίστοιχα, όπως όμως είναι σημαντικό να σταθούμε και στη διαχρονικότητα του εγχειρήματος, που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και συνεχίζεται από τη σημερινή», ανέφερε ο κ. Βάββας.

 

Δύσκολα θα προχωρήσουν 

και οι 56 προτάσεις

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας που εξέφρασε ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν θα υλοποιηθούν τελικά και οι 56 προτάσεις για Open Mall, που έχουν εγκριθεί. «Εκτίμησή μας είναι, ότι ούτε οι μισές δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Έγιναν και λάθος επιλογές εξαρχής, γιατί θα ήταν καλύτερα να είχαμε λιγότερες προτάσεις που θα έπαιρνε η κάθε μία και περισσότερα χρήματα», ανέφερε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Σπ. Μπέκας πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Ιωαννίνων.

 

Η περιοχή παρέμβασης

Η περιοχή παρέμβασης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στο ιστορικό-εμπορικό κέντρο της πόλης οριοθετείται από τις οδούς: Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Αραβαντινού), Ζ. Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Καπλάνη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Πατρ. Ευαγγελίδη.

Η βασική ιδέα της πρότασης στηρίζεται στην ανάδειξη του ιστορικού – εμπορικού κέντρου της πόλης (οδός Ανεξαρτησίας και παρακείμενοι οδοί) με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής αυτής, η οποία διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Στόχοι της παρέμβασης είναι η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και η οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου