Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 02:57
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουλίου 2021
Επικαιρότητα

Στην επικαιρότητα διαρκώς η κατάργηση της Βελλάς

Off

Και νέες ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες για την κατάργηση της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλας.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη

Σε δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κοινβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Στο στόχαστρο η Ήπειρος: Νέο χτύπημα στην περιφερειακή εκπαίδευση και την ανάπτυξη, η Κυβέρνηση κλείνει την Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων.

Μετά από πολλά βήματα που έκανε η Κυβέρνηση για να υποβαθμίσει την Παιδεία και την Ανάπτυξη στην Ήπειρο, τώρα θέλει να καταργήσει και την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας και προσφοράς.

Mε αναφορά μας στη Βουλή, ήδη από 22.4.2021, είχαμε θέσει το ζήτημα με βάση τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας. 

Η Κυβέρνηση, βέβαια, δεν απάντησε, προφανώς γιατί σκόπευε να προχωρήσει με το σχέδιο κατάργησης της Α.Ε.Α. Βελλάς. Πράγματι, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, καταργείται λοιπόν η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία και το Λύκειο Βελλάς Ιωαννίνων.Με τέτοιες "πρωτοβουλίες" όμως, η Κυβέρνηση, υποτιμώντας την Παιδεία, υποτιμά και την μακρά παράδοση και την ιστορική διαδρομή και επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία της χώρας».

 

Ο Χρ. Γκόκας

Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας.

Ειδικότερα αναφέρει ότι η ιστορική ΑΕΑ «Βελλάς», μετά από 110 χρόνια λειτουργίας με σπουδαία συνεισφορά στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση οδηγείται στην πλήρη κατάργηση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου και την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς καμία πρόταση για κάποιο εναλλακτικό σχέδιο και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τεράστια προσφορά της στην εκκλησιαστική και γενικότερη εκπαίδευση, στην κοινωνία της Ηπείρου και στην πατρίδα μας.

Ο κ. Γκόκας τονίζει ότι η απόφαση της κατάργησης της ΑΕΑ «Βελλάς» Ιωαννίνων θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις Ιερατικές Σπουδές ολόκληρης της Περιφέρειας Ηπείρου, και των όμορων Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, μετά από ένα και πλέον αιώνα προσφοράς από ιδιαίτερα αξιόλογους καθηγητές και σπουδαίους αποφοίτους, όπως και πλήγμα για την κοινωνική και πνευματική ζωή της ευρύτερης περιοχής. Καταλήγοντας καλεί την κα Κεραμέως να εξετάσει το εν λόγω ζήτημα, το οποίο και στο παρελθόν με την υπ’ αριθμ.:  2603/12-5-21 Αναφορά του έχει αναδείξει, χωρίς όμως να λάβει μέχρι σήμερα απάντηση, και ζητά την αναθεώρηση των μέχρι τώρα σχεδιασμών και τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ιστορικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημία «Βελλάς» Ιωαννίνων.

 

Η Μητρόπολη Κόνιτσας

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Κόνιτσας αναφέρεται ότι «ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής καί Κονίτσης κκ Ανδρέας ήταν και είναι πάντοτε υπέρ του να μην καταργηθεί η ΑΕ Ακαδημία της Βελλάς. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μάλιστα σε μία από τις συνεδριάσεις αυτής τον μήνα Μάιο, ομοφώνως αποφάσισεν, όπως και η Ακαδημία Βελλάς και η αντίστοιχη Θεσσαλονίκης μη καταργηθούν, λόγω του εξαιρετικού έργου που έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει στην χώρα μας».

«Αν η κυρία Υπουργός Παιδείας προέβη στην νομοθέτηση καταργήσεως των ως άνω Σχολών, αυτό έγιναν εν αγνοία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ως γνωστόν ηναγκάσθη να διακόψη βιαίως τα εργασίας της κατά μήνα Ιούνιον, λόγω των πρωτοφανών γεγονότων εις το Δευτεροβάθμιον Δικαστήριον την 23ην Ιουνίου. Για τον λόγο αυτό η ΔΙΣ θα συνεδριάση εκτάκτως στις 13, 14 και 15 Ιουλίου, οπότε θα επιληφθή του ζητήματος των δύο Ανωτάτων Ακαδημιών Βελλάς και Θεσσαλονίκης», καταλήγει.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ