Χωρίς κατηγορία

Κλίμα ρευστότητας μετά τη συμφωνία

Off

Κλίμα θετικών αλλαγών δημιούργησαν μια σειρά από ειδήσεις χτες, από το χώρο των τραπεζών και της ρευστότητας. Κατά 900 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο ELA στις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που κάνει δυνατό το άνοιγμα των τραπεζών την άλλη εβδομάδα. Επιπλέον, δόθηκε το πράσινο φως για δάνειο 7 δισ. προς την Ελλάδα ώστε να πληρώσει τις οφειλές της, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για τη συμφωνία του τριετούς σχεδίου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλειδί των εξελίξεων ήταν η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή την Τετάρτη, με ευρεία πλειοψηφία κι ένα πολιτικό μήνυμα που διαβάστηκε θετικά στην Ευρώπη.
Από την άλλη, ο μέσος πολίτης είναι ακόμα σε πολύ δύσκολη θέση και η καθημερινότητά του επιβαρύνεται τρομερά από την έλλειψη ρευστότητας. Κυριολεκτικά κανένας δεν πληρώνει κανέναν. Επιπλέον, η προοπτική της εφαρμογής των σκληρών μέτρων δημιουργεί την αίσθηση της κόπωσης και της αποθάρρυνσης μετά από πέντε χρόνια μνημονίων.

Οι τράπεζες
Για να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η ΕΚΤ μετά και από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος χορήγησε μετά από καιρό, πρόσθετη ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για μία εβδομάδα.
Ο ELA θα αυξηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης. Θα συνεχίσουμε την παροχή ρευστότητας, ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
Το γεγονός αυτό πάντως άνοιξε τη δυνατότητα για επαναλειτουργία των τραπεζών, πιθανώς από τη Δευτέρα. Σύμφωνα μες δημοσιογραφικές αναφορές που επικαλούνταν τραπεζικές πηγές, το ημερήσιο όριο ανάληψης θα παραμείνει στα 60 ευρώ, όμως οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν μαζί τα ποσά που δικαιούνται ανά ημέρα, σε μια μέρα ανάληψης οπότε δεν δημιουργούνται ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν κάνει ανάληψη 60 ευρώ μία ημέρα θα μπορεί την επομένη να λάβει 120 ευρώ. Το όριο μπορεί να είναι 180 ευρώ ανά τρεις μέρες για παράδειγμα
Η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά την επιβολή των Capital Controls στις τράπεζες, στις συνεδριάσεις του εξέτασε 2.639 αιτήματα από τα 3.243 που υποβλήθηκαν συνολικά. Με βάση τα αιτήματα που εγκρίθηκαν, απελευθερώθηκαν συναλλαγές ύψους 819,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από το σύνολο των αιτημάτων, τα 909 ή 34,4% εγκρίθηκαν με απόφαση και 58 ή 2,2% απορρίφθηκαν, επίσης, με απόφαση. Εκδόθηκαν συνολικά 587 αποφάσεις (στην πλειοψηφία τους κάλυπταν περισσότερα του ενός αιτήματα), 166 ή 6,3% τέθηκαν στο αρχείο, 52 ή 2% απαντήθηκαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, 79 ή 3% διαβιβάστηκαν σε άλλον φορέα και 103 ή 3,9% έχουν κρατηθεί για περαιτέρω επεξεργασία, κυρίως, λόγω έλλειψης υποστηρικτικών στοιχείων ή λόγω σχεδιασμού για οριζόντια συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων. Περαιτέρω, 168 εισερχόμενα ή 6,4% αφορούσαν παροχή διευκρινίσεων άλλων στοιχείων από τις τράπεζες προς την Επιτροπή.
Οι συνολικές εκροές ρευστότητας που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα σαν συνέπεια των αποφάσεων της Επιτροπής, ανέρχονται σε 819,9 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υλοποιήθηκαν όλες οι εγκριθείσες συναλλαγές. Ποσό 22,9 εκατ. ευρώ αφορά νοσήλια, φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Ποσό 59,8 εκατ. ευρώ αφορά τρόφιμα, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας τροφίμων, καθώς και ζωοτροφές. Ποσό 195,8 εκατ. ευρώ αφορά εισαγωγή πετρελαιοειδών και ενέργειας, καθώς και λοιπών ενεργειακών προϊόντων. Τέλος, ποσό 291,9 εκατ. ευρώ αφορά λοιπά προϊόντα και υπηρεσίες για τη διασφάλιση του Δημόσιου συμφέροντος, ενδεικτικά: Πληρωμές διδάκτρων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εξωτερικού, δαπάνες εθνικής άμυνας, ναυτιλιακές δαπάνες, δαπάνες αεροπορικών εταιρειών, δαπάνες άγονων γραμμών και προϋποθέσεις χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.

Και δάνειο
Την ίδια στιγμή, τη χορήγηση στην Ελλάδα δανείου γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup στην τηλεδιάσκεψη που είχε χτες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωζώνη συμφώνησε «επί της αρχής» για το δάνειο-«γέφυρα» των 7 δισ. ευρώ από τον EFSM, ωστόσο η σχετική ανακοίνωση της Ευρωομάδας θα εκδοθεί σήμερα.
Η διαδικασία θα απαιτήσει και εγκρίσεις  από τα Κοινοβούλια χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Τα 7 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει την Δευτέρα την  πληρωμή των ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ.
 
Και πρόγραμμα
Επιπλέον υπήρξε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.
«Καταλήξαμε σήμερα στην απόφαση για την κατ΄αρχήν χορήγηση τριετούς δανείου στήριξης από τον ESM στην Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών» αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του Eurogroup, που καλωσορίζει την υπερψήφιση από τη Βουλή των πρώτων προαπαιτούμενων από τους πιστωτές μέτρων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι θεσμοί θα επιφορτιστούν με το έργο της ταχείας διαπραγμάτευσης ενός Μνημονίου Κατανόησης, προστίθεται.
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν ταχέως τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου, όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη μέτρων. 
«Με την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM που αναμένεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, οι Θεσμοί θα επιφορτιστούν με το έργο της άμεσης διαπραγμάτευσης ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU), περιγράφοντας αναλυτικά τους όρους πολιτικής που θα συνοδεύουν την οικονομική συνδρομή», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup

Επιμέλεια
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου