Επικαιρότητα

Παραμένουν οι αβεβαιότητες της πανδημίας

Off

Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να παραμένουν πολλές αβεβαιότητες σε σχέση με παραμέτρους της πανδημίας από την προέλευση και τον τρόπο μετάδοσης μέχρι την εξέλιξη, τις παραλλαγές και την εποχικότητά της.

Τα παραπάνω επισήμανε μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας που ήταν εκ των εισηγητών και ομιλητών στο 21ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που πραγματοποιείται από την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Ο κ. Τσιόδρας αργά το μεσημέρι στην εισήγησή του παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα και τις επιστημονικέ προκλήσεις της πανδημίας κάνοντας μία αρχική αναφορά στην αναμονή για τα οριστικά δεδομένα του ΠΟΥ και για τον συγκεκριμένο κορωνοϊό αλλά και γενικότερα για τις ανθρωποζωονόσους.

«Εκείνο που θα πρέπει να περιμένουμε, είναι από που προήλθε ο ιός, καθώς το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι πως ο ιός μεταδίδεται αερογενώς κάτι που είχε υποεκτιμηθεί αρχικά», σημείωσε.

Συνεξέταση δεικτών

Αναφορικά με το σχήμα επιδημιολογικής και υγειονομικής επιτήρησης σε συνδυασμό και με τους εμβολιασμούς στη χώρα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι θα πρέπει να μη λαμβάνονται υπόψιν μόνον οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων αλλά να συνεξετάζονται πολλαπλοί δείκτες, ώστε να προκύπτει ασφαλέστερο συμπέρασμα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τουλάχιστον προς το παρόν παραμένει το ποσοστό επί των κρουσμάτων στα παιδιά και τους νέους κάτω των 18 ετών, που βρίσκεται σταθερά μεταξύ 28% – 30%.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που παραμένει σε αυτά τα επίπεδα γιατί μας επιτρέπει να έχουμε δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα παιδιά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Στο τελευταίο σκέλος της τοποθέτησής του παρουσιάζοντας τα δεδομένα των τελευταίων επτά ημερών στη χώρα τόνισε πως παρατηρείται αυξητική τάση των νοσηλειών στις περιοχές που καταγράφεται μικρή εμβολιαστική κάλυψη.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας πανελλαδικά είναι στο 0,91% ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων των τελευταίων ημερών είναι τα 75 έτη.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου