Χωρίς κατηγορία

Εργασίες ανάδειξης με προοπτική αξιοποίησης

Off

Το παράδειγμα της ανακατασκευής, συντήρησης και πλήρους ανακαίνισης του αρχοντικού Ισμήνης Τζαβέλλα ακολούθησε ο δήμος Ιωαννιτών και για το ιστορικό κτίριο του Αρχοντικού Καλούδη στην οδό Αρχιμανδρείου 5 δίπλα στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης.

Το ταλαιπωρημένο κτίριο από τη φθορά του χρόνου παρουσίαζε σημαντικές διαβρώσεις στη στέγη και στον φέροντα οργανισμό, που απειλούσε την διατήρησή του. Έτσι, ο δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε εργασίες επισκευής, σε συνέχεια διαδικασιών που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Οι εργασίες όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Βασίλης Ζωγράφος πραγματοποιήθηκαν με την συνδρομή και επίβλεψη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και του προϊσταμένου της Βασίλη Κασκάνη.

«Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια γιατί το κτίριο κινδύνευε να καταρρεύσει έχοντας υποστεί πολλές διαβρώσεις», ανέφερε ο κ. Ζωγράφος.

Οι εργασίες που έγιναν είναι:

Επισκευή της στέγης του κτιρίου και τοποθέτηση νέων υδρορροών.

Επισκευή και αποκατάσταση της διαβρωμένης τοιχοποιίας (λιθοδομή) στην πίσω όψη του αρχοντικού.

Απομάκρυνση κλιματιστικών και άλλων πρόσθετων κατασκευών από τις όψεις του κτιρίου και τον περιβάλλοντα χώρο.

Αποκατάσταση της προσόψεως του αρχοντικού, με ταυτόχρονη  ενσωμάτωση όλων των διαχρονικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο κτίριο.

Επόμενο βήμα η αξιοποίηση

Όπως έγινε και στην περίπτωση του Αρχοντικού Τζαβέλλα όπου μεταφέρθηκε και λειτουργεί το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Ιωαννιτών, με τον αύλειο χώρο να χρησιμοποιείται για ποικίλες εκδηλώσεις, έτσι εξετάζονται και οι παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του αρχοντικού Καλούδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζωγράφος βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις με την Αρχιτεκτονική Σχολή και το Πανεπιστήμιο για τον τρόπο αξιοποίησης και το πώς αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα πλέγμα παρεμβάσεων στην ευρύτερη συνοικία του Αρχιμανδρείου, της Αγίας Αικατερίνης, του Λυκείου της Ζωσιμαίας, καθώς επίσης της Πλατείας Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και του Άλσους.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου