Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 05:33
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Τα επόμενα βήματα ενός μεγάλου εγχειρήματος

Off

Το πρώτο βήμα έγινε, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση του Κλειστού Ξιφασκίας από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, για τη μεταφορά του στα Ιωάννινα και πλέον οι τοπικοί φορείς, σε συνεργασία με τη ΓΓΑ καλούνται να φέρουν σε πέρας ίσως το δυσκολότερο και πλέον απαιτητικό σκέλος που αφορά στο τεχνικό κομμάτι της μεταφοράς και επανασυναρμολόγησή του.

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα, μεταξύ του υφ. Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του προέδρου της ΕΔ του ΠΕΑΚΙ Παν. Κολόκα κα της αντιπροέδρου του ΔΣ του Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου Αγνής Νάκου, ολοκλήρωσε μία διαδικασία πολλών μηνών, με συζητήσεις που άλλοτε γινόταν σε εξαιρετικό κλίμα και άλλοτε κινδύνευαν να τιναχτούν στον αέρα και να καταρρεύσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΑ, το έργο προβλέπει την αποξήλωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ο οποίος ήδη έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία “LAMDA DEVELOPMENT”, την αποσυναρμολόγησή της σε λειτουργικά μέρη, καθώς και την ταξινόμηση και καταγραφή τους, προϋπολογισμού 1.227.600€ που βαρύνει το Περιφερειακό Ταμείο Ηπείρου, το οποίο θα καρπώνεται τους μελλοντικούς πόρους από τη χρήση της εγκατάστασης, ενώ η μεταφορά των υλικών στα Ιωάννινα και η επανασυναρμολόγησή τους θα γίνει με φροντίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Το Υφυπουργείο Αθλητισμού αναλαμβάνει διά της Προγραμματικής Σύμβασης την παροχή υποστήριξης και κάθε αναγκαίας βοήθειας για την υλοποίησή της, καθώς και τη δέσμευση για οικονομική συμβολή ώστε η εγκατάσταση να καταστεί εκ νέου λειτουργική.

Το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, θα διαθέσει προσωπικό του στην υποστήριξη της επίβλεψης του Έργου.

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης ορίστηκε για δώδεκα (12) μήνες, ενώ μπορεί να παραταθεί για ακόμα έξι (6) μήνες, εφόσον υπάρξει κοινή έγγραφη συμφωνία όλων των συμβαλλομένων μερών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΓΑ, που γεννά ωστόσο αρκετά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στην πορεία.

«Δεν πρόκειται

για παλιοσίδερα»

Ο πρόεδρος της ΕΔ του ΠΕΑΚΙ Παν. Κολόκας σε χθεσινές του δηλώσεις έκανε λόγο για ένα μεγάλο project, αναμφίβολα το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ για την επανάχρηση αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα, με την αξιοποίηση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, για τις οποίες ο ελληνικός λαός πλήρωσε δεκάδες εκ. ευρώ. Αναγνώρισε ωστόσο την απαιτητική διαδικασία στο εξής, ώστε η εγκατάσταση που έχει τεράστιο μέγεθος (150μ. μήκος Χ 70μ. πλάτος και 22 μ. ύψος) να ταιριάξει στο πεδίο που θα χωροθετηθεί. Αυτό δεν αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση, πλην όμως το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της τοποθέτησης εντός του ΠΕΑΚΙ, το οποίο πληροί βασικές προϋποθέσεις, όπως είναι ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, οριοθετημένο και χαρακτηρισμένο αθλητικό χώρο πλησίον των οδικών αξόνων και φορέα διοίκησης και λειτουργίας, επομένως ένα μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατικής διαδικασίας και των βασικών υποδομών είναι ήδη έτοιμο.

«Μιλάμε επομένως για ένα πεδίο, στο οποίο υπάρχουν έτοιμες υποδομές και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Κολόκας για να ερωτηθεί πως απαντά στην κριτική που δέχονται οι συμβαλλόμενοι φορείς, ότι δεν πρόκειται για νέο κλειστό γυμναστήριο, αλλά για παλιοσίδερα.

«Δεν πρόκειται για παλιοσίδερα, αλλά για μία ατόφια μεταλλική εγκατάσταση χιλιάδων τετραγωνικών, που κατασκευάστηκε με αυτόν τον τρόπο, για να αποσυναρμολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλο χώρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μην υπάρξει καμία οικονομική ζημία για το κράτος. Την κατασκευή των ολυμπιακών ακινήτων, όλοι οι Έλληνες την έχουμε πληρώσει και δε βρίσκουμε το λόγο να μην χαιρόμαστε που ένα κομμάτι της, το αξιοποιούμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάτι παραπάνω από

ένα κλειστό γυμναστήριο

Η εγκατάσταση που θα μεταφερθεί στα Ιωάννινα για να συναρμολογηθεί εκ νέου, δεν θα είναι μόνον ένα νέο κλειστό γυμναστήριο, αλλά μία μεγάλη υποδομή, στην οποία μία από τις χρήσεις του θα είναι η αθλητική υποδομή του κλειστού γυμναστηρίου, με χωρητικότητα 4.000 θέσεων.

Από εκεί και ύστερα, το σύνολο της υπόλοιπης υποδομής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, όπως για τη διοργάνωση μικρών και μεγάλων εμπορικών ή θεματικών εκθέσεων, συνεδρίων και άλλων. Απολύτως αξιοποιήσιμοι είναι οι βοηθητικοί χώροι και για τα αθλητικά σωματεία, όπου θα μπορούν για παράδειγμα να χρησιμοποιούν χώρους για προπονήσεις.

Για μία τόσο μεγάλη εγκατάσταση είναι αυτονόητο, ότι απαιτείται και ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης οχημάτων και ήδη οι προμελέτες για την χωροθέτηση δείχνουν προς την πλευρά της αξιοποίησης ενός μεγάλου ακινήτου στο χώρο του πρώην ΤΕΙ, που θα μπορεί να συνδεθεί με μία πεζογέφυρα με το χώρο του ΠΕΑΚΙ.

Το κόστος

Στη σύμβαση τέλος, όπως και στην ανακοίνωση της ΓΓΑ δε γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά για το ποσό των χρημάτων που θα αναλάβει να καλύψει η Πολιτεία, παρά μόνο του προϋπολογισμού του 1.227,600 ευρώ που θα καλυφθεί από το Περιφερειακό Ταμείο.

Ο προϋπολογισμός αυτός αφορά τις δαπάνες αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και της εκκίνησης της διαδικασίας συναρμολόγησης της εγκατάστασης στα Ιωάννινα, επομένως οι μελέτες θα είναι εκείνες που θα δείξουν το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης και φυσικά της προμήθειας του εξοπλισμού, για την οποία έχει δεσμευτεί η ΓΓΑ, με ένα αρχικό ποσό περίπου 2,5 εκ. ευρώ.

Διαθέσιμο είναι ακόμη και ένα ποσό της τάξης των 6,54 εκ ευρώ από το ΠΔΕ, από την εποχή της ΣΑΕ 016, για το Β’ Κλειστό γυμναστήριο, το οποίο όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αλ. Καχριμάνης παραμένει δεσμευμένο ως ποσό για την αξιοποίηση για αθλητική χρήση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ