Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με κεντρικό θέμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία, πραγματοποιείται η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου, υβριδικά, ψηφιακά, αλλά και στον φυσικό της χώρο.
Η Έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τη συμμετοχή 236 εκθετών, περίπου 600 συγγραφέων, εικονογράφων, μεταφραστών και ομιλητών από 15 χώρες. Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, θα πραγματοποιηθούν 250 ζωντανές εκδηλώσεις σε οκτώ αίθουσες και 40 διαδικτυακές.
«Η Έκθεση αποκτά την αυτοπεποίθηση και τη δυναμική που της αξίζει», τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου χτες ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για το Σύγχρονο Πολιτισμό, ο οποίος έκανε λόγο για μία «ζωντανή» δραστηριότητα που θα διατρέχει το σύνολο της πόλης με δραστηριότητες που βγαίνουν από τους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, μέσα από συνεργασίες πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γιατρομανωλάκης σημείωσε επίσης ότι οι τρεις επόμενες εκθέσεις βιβλίου, ο επανασχεδιασμός τους και η παρουσία της Ελλάδας σε άλλες μεγάλες βιβλίου του εξωτερικού, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για μια κορυφαία, διεθνή διοργάνωση που συμβάλλει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και την εισάγει στον χάρτη των διεθνών πολιτιστικών οργανώσεων, έκανε λόγο ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη κόμβος διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, πέρα από τις επιμέρους εκδηλώσεις των εκδοτών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) παρουσιάζει πέντε εκδηλώσεις για το 1821 υπό τον γενικό τίτλο «Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου», με βασική την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που εξέδωσε το ΕΙΠ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην ενότητα «Κλασικές σπουδές», θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από συζητήσεις και παρουσιάσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνώς κλασικιστές.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ετοιμάσει δυο στρογγυλά τραπέζια με πανεπιστημιακούς που αφορούν επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της πολιτικής. Το ένα αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πόλωση και την ποιότητα του δημόσιου λόγου και της δημοκρατίας και το δεύτερο αναφέρεται στην έμφυλη βία, τις ανισότητες και την ορατότητα αυτών των προβλημάτων στην εποχή του #metoo.
Επιπλέον, φέτος το ΕΙΠ τιμά δύο σημαντικές μορφές της Θεσσαλονίκης: τον ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου (1937-1994) και την πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια Μάτση Χατζηλαζάρου (1914-1987), ενώ διοργανώνει και μία συζήτηση για τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την πόλη, που συντονίζει ο καθηγητής Δημήτρης Κόκορης.
Για μία ακόμα χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Μετάφρασης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Το φετινό διαδικτυακό πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις με κορυφαίους κλασικιστές της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, στρογγυλά τραπέζια για τη σύγχρονη πεζογραφία, το αστυνομικό μυθιστόρημα, την ποίηση, το αρχαίο δράμα και τη σχέση κινηματογράφου και λογοτεχνίας.
Related Posts
-
11 Ιουνίου 2024 -
17 Ιανουαρίου 2024 «Emerging Roots» στη Θεσσαλονίκη από τη Photometria
-
3 Νοεμβρίου 2023 Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 64η χρονιά
-
4 Μαρτίου 2023 237 ταινίες στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
-
3 Μαρτίου 2023 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Το Μουσείο Ολοκαυτώματος του 2043
-
14 Ιανουαρίου 2022 Το Post Reality, θέμα του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.716)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.211)
- Εκδηλώσεις(1.583)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.947)
Αρθρογραφία
Είσοδος