Τελευταία Νέα

Πανέτοιμος και με τον κόσμο στο πλευρό του ο ΠΑΣ
Με «σφραγίδα» ΥΠΕΘΑ η απαξίωση της επετείου απελευθέρωσης
«Μια συνηθισμένη μέρα…» στην Δημοτική Πινακοθήκη
Με συναίνεση η νέα διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου
ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Η Ελλάδα στην καρδιά του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ Εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Κόνιτσας
Υπάρχει ανάγκη για νέο στρατηγικό σχέδιο για την Ήπειρο
Τα του Καίσαρος…
Κινητό Κέντρο επιχειρήσεων και στην Ήπειρο
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Στη διοίκηση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες
ΝΕΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΓΝΙ Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Σοβαρό τροχαίο στη Νιάρχου, ευτυχώς χωρίς θύματα
Εκδήλωση της «Νίκης» με τον Δ. Νατσιό
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 09:38
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοεμβρίου 2021
Χωρίς κατηγορία

Ημέρα της Σλοβακίας με εκδηλώσεις στα Γιάννενα

Off

Ημέρα της Σλοβακίας στα Ιωάννινα θα αποτελέσει η Δευτέρα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις.

Στις 18:00 θα ξεκινήσει η έκθεση ζωγραφικής του Juraj Oravec.

Ο ζωγράφος και εικαστικός Juraj Oravec γεννήθηκε στο Kezmarok της Σλοβακίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών στην Μπρατισλάβα και ανήκει στους πιο γνωστούς εκπρόσωπος της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στη Σλοβακία. Ζει και δημιουργεί στην πόλη Τρέντσιν της Σλοβακίας και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό. Τα επιβλητικά έργα του Oravec απηχούν καλλιεργημένα αλλά ταυτόχρονα και αυθόρμητα συναισθήματα, αναλαμπές ιστοριών και στρώματα ιδεών του καλλιτέχνη.

Στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», θα προβληθεί η ταινία Spàva (The Auschwitz Report – Η Είδηση) σε σκηνοθεσία Peter Bebjak (2021, 94΄).

Η ταινία αναφέρεται στην  αληθινή ιστορία των Rudolf Vrba και Alfréd Wetzler, δύο Σλοβάκων Εβραίων, οι οποίοι, το 1942, οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και, χάρη στο θάρρος τους και την οργανωτικότητά τους, θεωρούνται πως έσωσαν πάνω από 200 χιλιάδες ζωές.  Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους παρατηρούσαν και κατέγραφαν κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία του στρατοπέδου. Με βάση αυτές τις πληροφορίες μπόρεσαν να αποδράσουν δύο χρόνια αργότερα και να φτάσουν με τα πόδια μέχρι την Ουγγαρία, όπου και παρέδωσαν την 33 σελίδων έκθεσή τους στο Εβραϊκό Συμβούλιο, η οποία έπεισε τον Ούγγρο έφορο να σταματήσει να στέλνει Εβραίους στο Άουσβιτς. Πρωταγωνιστούν οι Noel Czuczor (Ophelia) και Peter Ondrejicka.

Στην εκδήλωση θα παραστούν: Matúš Lakoštík-  Αντιδήμαρχος του Ντόλνυ Κουμπίν, Iveta Hricová- Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Petra Prosňanská- Πρόξενος της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Φαίδων Κουνινιώτης- Επίτιμος Πρόξενος (TBC), Peter Strežo-  Διευθυντής Λυκείου Pavla Országha Hviezdoslava

Η συνεργασία

Τα  βασικά θεμέλια της συνεργασίας της πόλης των Ιωαννίνων και του Ντόλνυ Κούμπιν της  Σλοβακίας μπήκαν το 2020. Ξεκίνησαν συνεργασίες μεταξύ των Δημοτικών Συμβουλίων και μεταξύ του Λυκείου Pavοl Országh Hviezdoslav (Πάβολ Όρσαγκ Χβιεζντοσλάβ) στο Ντόλνυ Κούμπιν και του 3ου Λυκείου των Ιωαννίνων –  Επιφάνειος Σχολή. Το Ντόλνυ Κούμπιν  είναι  μια γραφική  πόλη με περίπου είκοσι χιλιάδες κατοίκους. Το κέντρο της διασχίζει ο ποταμός Οράβα, ο οποίος χωρίζει την πόλη στα δύο. Βρίσκεται στη ΒΔ Σλοβακία, στα σύνορα με την Πολωνία. Ανήκει στους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας με ένα σημαντικό ορόσημο – το κάστρο Οράβα, το οποίο στέκεται σε έναν βράχο ύψους 112 μέτρων πάνω από τον ποταμό Οράβα, στο Oravsky Podzamok.

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ