Χωρίς κατηγορία

Ημέρα της Σλοβακίας με εκδηλώσεις στα Γιάννενα

Off

Ημέρα της Σλοβακίας στα Ιωάννινα θα αποτελέσει η Δευτέρα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις.

Στις 18:00 θα ξεκινήσει η έκθεση ζωγραφικής του Juraj Oravec.

Ο ζωγράφος και εικαστικός Juraj Oravec γεννήθηκε στο Kezmarok της Σλοβακίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών στην Μπρατισλάβα και ανήκει στους πιο γνωστούς εκπρόσωπος της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στη Σλοβακία. Ζει και δημιουργεί στην πόλη Τρέντσιν της Σλοβακίας και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό. Τα επιβλητικά έργα του Oravec απηχούν καλλιεργημένα αλλά ταυτόχρονα και αυθόρμητα συναισθήματα, αναλαμπές ιστοριών και στρώματα ιδεών του καλλιτέχνη.

Στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», θα προβληθεί η ταινία Spàva (The Auschwitz Report – Η Είδηση) σε σκηνοθεσία Peter Bebjak (2021, 94΄).

Η ταινία αναφέρεται στην  αληθινή ιστορία των Rudolf Vrba και Alfréd Wetzler, δύο Σλοβάκων Εβραίων, οι οποίοι, το 1942, οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και, χάρη στο θάρρος τους και την οργανωτικότητά τους, θεωρούνται πως έσωσαν πάνω από 200 χιλιάδες ζωές.  Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους παρατηρούσαν και κατέγραφαν κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία του στρατοπέδου. Με βάση αυτές τις πληροφορίες μπόρεσαν να αποδράσουν δύο χρόνια αργότερα και να φτάσουν με τα πόδια μέχρι την Ουγγαρία, όπου και παρέδωσαν την 33 σελίδων έκθεσή τους στο Εβραϊκό Συμβούλιο, η οποία έπεισε τον Ούγγρο έφορο να σταματήσει να στέλνει Εβραίους στο Άουσβιτς. Πρωταγωνιστούν οι Noel Czuczor (Ophelia) και Peter Ondrejicka.

Στην εκδήλωση θα παραστούν: Matúš Lakoštík-  Αντιδήμαρχος του Ντόλνυ Κουμπίν, Iveta Hricová- Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Petra Prosňanská- Πρόξενος της Σλοβακικής Δημοκρατίας, Φαίδων Κουνινιώτης- Επίτιμος Πρόξενος (TBC), Peter Strežo-  Διευθυντής Λυκείου Pavla Országha Hviezdoslava

Η συνεργασία

Τα  βασικά θεμέλια της συνεργασίας της πόλης των Ιωαννίνων και του Ντόλνυ Κούμπιν της  Σλοβακίας μπήκαν το 2020. Ξεκίνησαν συνεργασίες μεταξύ των Δημοτικών Συμβουλίων και μεταξύ του Λυκείου Pavοl Országh Hviezdoslav (Πάβολ Όρσαγκ Χβιεζντοσλάβ) στο Ντόλνυ Κούμπιν και του 3ου Λυκείου των Ιωαννίνων –  Επιφάνειος Σχολή. Το Ντόλνυ Κούμπιν  είναι  μια γραφική  πόλη με περίπου είκοσι χιλιάδες κατοίκους. Το κέντρο της διασχίζει ο ποταμός Οράβα, ο οποίος χωρίζει την πόλη στα δύο. Βρίσκεται στη ΒΔ Σλοβακία, στα σύνορα με την Πολωνία. Ανήκει στους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας με ένα σημαντικό ορόσημο – το κάστρο Οράβα, το οποίο στέκεται σε έναν βράχο ύψους 112 μέτρων πάνω από τον ποταμό Οράβα, στο Oravsky Podzamok.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου